Teknoloji

Samsung Face ID’nin rakibi olacak yüz tanıma sistemiyle geliyor

Yüz tanıma sistemi daha önce çeşitli akıllı telefonlarda yer almış olsa da Apple, Face ID ile birlikte getirdiği sistem sayesinde bu teknolojisinin kendi ürünü iPhone X ile akıllara gelmesini sağladı. Şu anda piyasada bulunan hiçbir yüz tanıma sistemi, teknolojik açıdan Face ID’nin yanına yaklaşamıyor. Samsung bu durumu değiştirmek için çalışmalar yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde onayı verilen bir patent, Samsung’un kendi Face ID versiyonunu çıkarmaya yakın olduğunu gösteriyor. Patente göre, Samsung kendi yüz tanıma sistemi versiyonunun planları için 2014’te başvurdu. Görünüşe göre, Samsung geliştirme çalışmaları anlamında işe Apple’ın kendi teknolojisiyle ortaya çıkmasından önce başladı. Ne var ki, piyasaya ilk giriş yapan gelişmiş yüz tanıma sistemi Apple’ınki oldu.

Zamanlamayı bir kenara bırakırsak Samsung, eklediği birtakım özelliklerle Apple’ın bu teknoloji üzerindeki hakimiyetini kırmak istiyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Apple’ın Face ID sistemi şu anda piyasada var olan en gelişmiş yüz tanıma sistemi olma özelliğini taşıyor. Kozmetik değişikliklerden sonra bile yüzleri anında tanıyabiliyor. Ancak bazı güneş gözlükleriyle kullanımı, gözün görülmesine engel olduğu için sorun çıkarıyor.

Samsung’un patentini aldığı mekanizma hem çevresel ışığı hem de odağı sujenin üzerinden filtreliyor. Ayrıca titrek ellerin veya hareketli nesnelerin neden olduğu hareket bulanıklığı gibi unsurları da filtreleyebiliyor.

Tüm bunlara ek olarak, Güney Koreli şirket kendi iris tarama teknolojisini de yakında çıkmasını beklediğimiz yüz tanıma sistemine ekliyor. Böylelikle Apple’ın sistemininkinden daha yüksek doğruluğa ulaşılması mümkün olabilir.

Patentin onaylanmasıyla birlikte Samsung bu teknolojiyi gelecek akıllı telefonuna uygulamayı hedefliyor. Belki gelecek ay çıkacak Galaxy Note 9 için zor olabilir, ancak gelecek yılın başlarında beklediğimiz Galaxy S10 modelinde bu gelişmiş yüz tanıma teknolojisini görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER