Teknoloji

Samsung Exynos mobil yongalarını diğer üreticilere satmaya hazır

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung exynosSamsung Exynos serisi mobil yongalarını henüz sadece kendi cihazlarında kullanıyor. Ancak bu durum yakında değişecek gibi görünüyor. Güney Koreli şirketin yonga setlerini diğer akıllı telefon üreticilerine satmaya hazır olduğu söyleniyor. Bu üreticiler arasında adeta kapana sıkışan Çinli ZTE’nin de olduğu belirtiliyor.

Reuters’in haberine göre, Samsung mobil yonga seti pazarında Qualcomm ve MediaTek’in karşısına çıkmayı planlıyor. Güney Koreli şirketin öncelikli hedefinin ise Qualcomm Snapdragon 845 yonga seti olduğu belirtiliyor. Qualcomm’un amiral gemisi konumundaki Snapdragon 845, 2018 model gözde Android telefonların çoğunun kalbinde yer alıyor.

Qualcomm mobil yonga pazarında son zamanlarda gücünü iyiden iyiye artırmış durumda. Samsung bile üst sınıf telefonlarının ABD ve Çin’de sattığı versiyonlarında Exynos yerine Snapdragon serisinin amiral gemisi yonga setlerini kullanıyor. Galaxy S9 ve S9+’ın ABD ve Çin’de satılan versiyonlarında Snapdragon 845’in bulunması bu durumun en son örneği olma özelliğini taşıyor.

Ancak 2019 ile birlikte bu durumun değişmesi de muhtemel görünüyor. Samsung’un yonga birimini genişletmek için telefon üreticileriyle yaptığı görüşmelerde hatırı sayılır bir mesafe kaydettiği belirtiliyor.

Exynos serisi yongalar yapıları itibarıyla Qualcomm’un yongalarına fazlasıyla benziyor. Akıllı telefonlarının dünyanın her yerinde aynı performansı sergilemesini isteyen Samsung, kendi üretimi olan yongaları da özellik bakımından Snapdragon serisiyle aynı çizgide tutuyor.

Ancak Samsung’un önünde bazı problemler bulunuyor. Bu problemler arasında başı Exynos serisi yongaların sadece GSM modemleri destekliyor. Bu durum özellikle CDMA şebekelerinin de kullanıldığı ABD pazarı için ciddi bir sorun niteliği taşıyor.

Samsung Exynos serisi yongalarını başka üreticilere satarak zor durumdaki şirketlere umut ışığı olabilir. Bu şirketler arasında başı ise kepenkleri indirme kararı alan ZTE çekiyor. Amerikan şirketlerinden ürün ve servis alması yasaklanan ZTE, 2025’e kadar Qualcomm’un yongalarını telefonlarında kullanamayacak. ABD Başkanı Donald Trump bu duruma çözüm getirilmesi için talimat verdiğini açıklasa da, bu çözümün nasıl koşullar altında sunulacağı bilinmiyor. Dolayısıyla en azından işlemci konusunda ZTE’nin Qualcomm yerine aynı gücü sağlayacak bir alternatifle ilerlemesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER