Teknoloji

Samsung Exynos 9820 özel yapay zekâ işlemcisiyle geliyor

samsung exynos 9820

Samsung yapay zekâ desteğini akıllı telefonda yerel olarak sunmak için özel bir işlemci biriminden yararlanmaya başlayacak şirketler arasına katılıyor. Galaxy S10 ailesinin ABD dışında satılacak modellerinde kullanılması beklenilen Samsung Exynos 9820 yonga setinde özel bir nöral işlemci motoru (NPU) taşıyacak.

Bu motor sayesinde Exynos 9820’nin Exynos 9810’a kıyasla 7 kat daha hızlı bir yapay zekâ performansı sergileyeceği söyleniyor. NPU’lar ile görüntü işleme ve artırılmış gerçeklik gibi görevler daha hızlı biçimde yerine getirilebiliyor.

NPU taşıyan ilk sistem üstü yongası Huawei tarafından duyurulmuştu. Geçtiğimiz yıl tanıtılan Kirin 970’i Apple’ın A11 Bionic işlemcisi takip etmişti. Her iki şirket de bu yıl tanıttıkları Kirin 980 ve A12 Bionic ile yapay zekâ performansını artırmaya yönelik yaklaşımlarını sürdürmüşlerdi.

Mobil işlemci pazarının en büyük şirketi konumunda olan Qualcomm’dan ise henüz yapay zekâ odaklı bir donanım hamlesi gelmiş değil. Ancak şirket Snapdragon 845‘in DSP, CPU ve GPU kombinasyonuyla selefi Snapdragon 835’e kıyasla üç kat daha hızlı yapay zekâ deneyimi sunduğunu belirtmişti.

Samsung’dan yapılan açıklamaya göre Exynos 9820’nin dördüncü nesil özel CPU çekirdekleri, klasik tek çekirdek performansında yüzde 20 ve çok çekirdek performansında yüzde 15 oranında bir artış sağlayacak. Güç verimliliği ise yüzde 40 oranında geliştirilecek. Grafik işlemcisinde ARM’nin yeni Mali G76 çekirdekleri kullanılırken, bunun da yüzde 40 daha yüksek performans ve yüzde 35 verimlilik sağlayacağı belirtiliyor.

Samsung Exynos 9820 beş kamera ve 8K çözünürlük sunacak

Samsung Exynos 9820, beş kamera sensörü için destek sunacak. Buna ek olarak, 8K video çözünürlüğü de Exynos 9820’nin özellikleri arasında yer alıyor. Bunların Galaxy S10’da sunulacak özellikler olup olmadığı ise şu an için bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER