Teknoloji

Samsung Exynos 8 Octa 8890 her şeyi tek bir yerde buluşturuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

exynos-8-octa-8890-121115

Samsung’un gelecek nesil yongası sadece tek bir silikon karesinde mobil bilgisayarınızın ihtiyaç duyduğu tonca işlev ve yeteneği karşılama imkanına sahip olacak. Exynos 8 Octa 8890 adını taşıyan gelecek nesil yongaset 14nm FinFET teknolojisini temel alarak geliştirildi. Üç boyutlu tasarımı sayesinde bu yonga daha iyi bir güç performansı sergileyecek.

Samsung, bu yeni CPU’yu 64-bit ARM tasarımı etrafında özel olarak geliştiriyor. Bu özel tasarımda performansta yüzde 30’a varan artış beklenirken güç verimliliğinde de Exynos 7 Octa yongasete göre yüzde 10’luk bir iyileşme sağlanacak.

ARM’ın Mali-T880 grafik işlemcisi üst sınıf LTE modem ile birlikte Samsung’un özelleştirilmiş Exynos 8 Octa 8890 yonga tasarımında yer alacak.

Samsung, LTE modemi daha önceki Exynos serisi işlemcilerine de eklemişti. Ancak ilk kez Samsung’un bütün unsurları tek yongada topladığı bir tasarımı görüyoruz. Samsung 4G LTE modemi işlemci biriminin hemen yanına oturtuyor. Her şey tek bir silikon parçası üzerinde toplanınca, Samsung’un belirttiğine göre, daha esnek tasarım seçeneklerine olanak sağlanıyor.

Gelecek yılın başlarında göreceğimiz amiral gemisi Samsung Galaxy S7 muhtemelen Samsung’un bu yeni işlemcisi Exynos 8 Octa 8890 ile gelecek. Böylelikle Samsung’un 2016 model amiral gemisi kendisinden beklenen yüksek performansı sunmuş olacak.

Samsung geçen yıllarda amiral gemisi Galaxy S telefonlarını ve hatta Galaxy Note telefonlarını hep iki farklı işlemci seçeneğiyle sunmuştu. LTE şebekelerinin yaygın olduğu pazarlarda Qualcomm’un Snapdragon işlemcisini barındıran Samsung Galaxy amiral gemisi telefonlarını görüyorduk. Ancak Türkiye gibi, henüz LTE penetrasyonunun çok düşük veya hiç olmadığı ülkelerde Exynos işlemcili versiyonlar satılıyordu.

2015 ile birlikte durum değişti. Belki de Qualcomm Snapdragon 810 işlemcilerinde yaşanan ısınma problemlerine bağlı olarak Samsung, Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy Note 5 gibi üst sınıf akıllı telefonlarını Snapdragon ve Exynos seçenekleriyle değil, sadece Exynos işlemciyle sunmayı tercih etti. Zaten Exynos işlemci LTE desteği bakımından da önemli aşamalar kaydetmişti ve bu durum kullanıcılar açısından da pek sorun yaratmamıştı.

Qualcomm’un geçtiğimiz günlerde resmi tanıtımını yaptığı Snapdragon 820 için Samsung’un da destek verdiği iddia ediliyor. Bu durum 2016’nın başlarında, muhtemelen ocak ayı içinde çıkması beklenen Samsung Galaxy S7’nin Snapdragon 820 işlemci seçeneğiyle de çıkabileceğini gösteriyor. Bir taraftan da Samsung’un kendi geliştirdiği Exynos 8 Octa 8890’ın bulunduğunu dikkate alırsak, Samsung yine ikili işlemci stratejisine geri dönüş yapabilir. Türkiye’de ise muhtemelen eskiden olduğu gibi Exynos işlemcili modelleri görürüz.

 

 

İLGİLİ HABERLER