Teknoloji

Samsung güncellenmiş Exynos 5 Octa işlemci serisinin detaylarını açıkladı

Samsung geçen hafta Exynos 5 Octa işlemcisine yapacağı güncellemenin işaretlerini vermiş ve detayları bu hafta açıklayacağını söylemişti. Güney Koreli şirket yeni haftaya girilmesiyle birlikte detayları açıkladı. Mevcut iterasyon işlemciye göre daha yüksek güce sahip olan ve altı çekirdekli ARM Mali-T628 GPU’dan yararlanan Exynos 5 Octa işlemci yine yüksek performans vadediyor.

samsung-exynos-230713

ARM’in big.LITTLE mimarisini kullanmış olan ilk işlemci ailesi olan Exynos 5 Octa’da aynı anda dördü birden çalışacak şekilde ayarlanan toplam sekiz çekirdek bulunuyor. Bu sekiz çekirdekten dördü Cortex-A15, geri kalan dördü de Cortex-A7 mimarisini temel alıyor. Cihazın ihtiyaçlarına göre daha güçlü veya enerji tüketimi bakımından daha cimri davranan çekirdek grupları kullanılıyor.

Yeni nesil Exynos 5 Octa iterasyonu da aynı süreci takip ediyor, ancak her iki çekirdek grubunun da saat frekansları artırılmış. Başlangıçta 1.6 GHz’lik çalışma frekansına sahip olan dört Cortex-A15 çekirdeğinin hızı 1.8 GHz’e çıkartılırken, A7 çekirdeklerinin frekansı da 1.2 GHz’ten 1.3 GHz’e yükseltilmiş. Bu da orijinal versiyona göre güç bakımından yüzde 20’lik bir artışa karşılık düşüyor.

Diğer değişikliklerin arasında 933 MHz frekanslı, 14.9 GB/s bellek bant genişlikli çift kanal LPDDR3 bellek de bulunuyor. Samsung bunun hızlı veri işleme, Full HD Wi-Fi görüntüleme gibi işlerde avantaj sağlayacağını belirtiyor. 1080p video oynatmak ve kaydetmek için de işlemci 60fps Full HD video donanım kodlayıcısı sunuyor. Ayrıca OpenGL ES 3.0 ve Full Profile Open CL 1.1 destekleri de paket dahilinde bulunuyor.

ARM’ın Medya İşleme Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Yöneticisi Pete Hutton’ın söylediğine göre, ARM big.LITTLE ve ARM Artisan Physical IP teknolojileri Octa serisinin kalbinde yer almaya devam ediyor ve şimdi ARM GPU Compute teknolojisinin de getirdikleriyle birlikte yüz tanıma veya hareket kontrolü gibi alanlarda önemli kazanımlar elde edildi. Ayrıca masaüstü seviyesinde görüntü düzenleme ve video izleme deneyimi de mobil cihazlara getiriliyor.

İlgili >> BusinessWire

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER