Teknoloji

Samsung Exynos 5 Dual ile ilgili detayları açıkladı

Samsung yepyeni Exynos 5 Dual işlemcisiyle ilgili detayları açıkladı. Bir çift Cortex A15 çekirdeği barındıran bu Samsung yongaset akıllı telefon ve tabletler için üstün mobil performans sunmayı amaçlıyor. 32 nm yongaüstü sistemde 1.7 GHz’lik çift çekirdek yer alıyor ve 2560 x 1600 WQXGA çözünürlük desteği, 1080p 60fps donanım bazlı hızlandırma ve 3D grafik desteği sağlanıyor. Samsung’un bu çözünürlükte ekrana sahip olacak 11.8 inç’lik bir tablet hazırladığına dair söylentileri dikkate aldığımızda bu işlemcinin söz konusu tablette olmasını bekleyebiliriz.

USB 3.0, SATA3, OpenGL ES 2.0 ve OpenCL desteğine sahip olan bu işlemci kablosuz ekranlara da görüntü aktarımında bulunma yeteneğini bünyesinde barındırıyor. Samsung ilk kez ayrı bir görüntüleme alt sistemi kullanmış, bu da şirketin belirttiğine göre cihazın maliyetinin düşmesine ve daha iyi performans sağlamasına yardımcı olmuş. Samsung Exynos 5 Dual’in performansı hakkında da bir hayli konuşkan, yetenekler açısından karşılaştırmayı masaüstü işlemcilerle yapıyor. Bu yeni yongasetin 1.4 GHz Exynos 4 Dual işlemciye göre iki kat daha iyi performans sağladığını iddia ediyor. Her bir çekirdeği ise Cortex-A9 çekirdeklere göre 1.5-2 kat daha hızlı. Bununla birlikte bellek bant genişliği de aynı derecede yüksek.

Samsung Exynos 5 Dual’in 2560 x 1600 çözünürlükte görüntüyü tam olarak işlemenin yanı sıra kullanıcı arayüzünü 1080p videoya bindirme; bir yandan kamera ön izlemesini gösterip bir yandan videoyu işlerken bir yandan da HDMI çıkışı üzerinden bir HDTV’ye görüntü aktarımı yapabildiğini dile getiriyor. Toplam bant genişliği de önceki Exynos 4 Dual işlemcilere göre iki katına çıkmış durumda. Tüm bunlara rağmen güç tüketimi 45nm yongalara göre yüzde 30 düşürülmüş durumda.

Samsung Exynos 5 Dual ile ilgili bu kadar bilgi vermesine karşın bu işlemciyi gelecekte hangi cihazlarda göreceğimiz hakkında herhangi bir bilgi vermedi. Ancak bunun çok yakında değişeceğini umuyoruz.

İlgili >> Samsung

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER