Manşetler

AMD RDNA 2 mimarisiyle oyunlarda fark yaratacak Samsung Exynos 2200 duyuruldu

samsung exynos 2200

Samsung, akıllı telefonlar için kendi bünyesinde geliştirdiği yeni mobil işlemcisi Exynos 2200’ü duyurdu. AMD’nin RDNA 2 grafik mimarisine sahip bir GPU’yu içeren ve donanım hızlandırmalı ışın izleme gibi özellikleri sağlayan Samsung Exynos 2200 bu açıdan ilk niteliğini taşıyan bir çip üstü mobil sistemdir.

AMD ile işbirliği uzun süredir devam ediyor. İki şirket ilk olarak 2019’da bir lisans anlaşmasını duyurmuştu. Ardından AMD geçen yıl Samsung’un bir sonraki amiral gemisi mobil yonga üstü sisteminin RDNA 2 kullanacağını doğruladı. Samsung kısa süre önce Exynos 2200 için 11 Ocak’ta gerçekleşmesi beklenen bir duyuru etkinliği yapacaktı, ancak bu duyuru gizemli bir şekilde ertelendi.

Exynos 2200, Samsung’un 4nm EUV yapım süreciyle üretilmiştir. Samsung, bu GPU’yu “Xclipse” olarak adlandırıyor. AMD’nin Radeon GPU teknolojisinden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı David Wang, yaptığı açıklamada bunun Exynos SoC’lerde planlanan birden çok AMD RDNA grafik neslinin ilk sonucu olduğunu söylüyor.

CPU tarafında, Exynos 2200 Armv9 çekirdeklerini kullanıyor. Bir adet yüksek güçlü Cortex-X2 amiral gemisi çekirdek, dengeli performans için üç adet Cortex-A710 çekirdeği ve dört adet daha verimli Cortex-A510 çekirdeği bulunuyor. Ayrıca Samsung’un öncekinden iki kat daha fazla performans sunduğunu söylediği yükseltilmiş bir NPU da var. ISP mimarisi, Samsung’un geçen yıl duyurduğu, 200 megapiksele kadar kamera sensörlerini desteklemek için tasarlandı.

Samsung’un ABD’de ve diğer bazı ülke pazarlarında satılan bazı amiral gemisi telefon modellerinde Qualcomm’un Snapdragon yonga üstü sistemlerini kullanmasına rağmen, Samsung’un en üst seviye Exynos yongaları genellikle şirketin amiral gemisi Galaxy S telefon serisinde geliyor. Türkiye için de durum bu şekilde. Vivo gibi diğer telefon üreticileri de zaman zaman kendi cihazlarında Exynos yongaları kullanıyor.

AMD’nin teknolojisinin mobil GPU performansında anlamlı bir sıçramaya dönüşüp dönüşmediğini öğrenmek için muhtemelen Galaxy S22’nin elimize ulaşmasını beklememiz gerekecek.

İLGİLİ HABERLER