Teknoloji

Samsung Exynos 2100 işlemci için tanıtım tarihi açıklandı

samsung exynos 2100
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung, en yeni Exynos yonga setini 12 Ocak 2021’de duyuracak. Şirket bu bilgiyi dün paylaştı ve böylelikle yeni Galaxy S21 serisinin Türkiye’de satışa sunulacak modellerinde yer alacak işlemciyle tanışacağımız tarihi de öğrenmiş olduk. Samsung, daha şimdiden çok sayıda sızıntıya konu olan Galaxy S21 amiral gemisi telefon ailesini muhtemelen ocak ayının ortasında gerçekleştirilecek etkinlikte tanıtacak. Ne var ki, bu etkinliğin resmi duyurusu henüz yapılmadı.

Bu yeni Exynos işlemcisinin zamanlaması, S21 ailesinin bazı üyelerinde yer alması ihtimalini de fazlasıyla kuvvetlendiriyor. Samsung uzun zamandır S veya Note serisi amiral gemisi telefonlarda yer verdiği işlemcilerde çeşitlendirme uyguluyor. ABD gibi bazı ülkelerde Qualcomm’un en son Snapdragon amiral gemisi işlemcisini kullanıyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede ise Exynos işlemcili cihaz satılıyor.

Son zamanlarda Samsung bu seçimi nedeniyle eleştirilmeye başlandı. Exynos’un performansı Samsung’un sadık kullanıcı kitlesini memnun etmemeye başladı. Bu yılın Galaxy S20 ve Note 20 serisinde yer alan Exynos 990 işlemci, performans açısından Qualcomm’un Snapdragon 865’ini barındıran S20 ve Note 20’leri yakalayamadı. Samsung, Exynos işlemcili telefonları sunduğu ülkelerde Snapdragon işlemcili versiyonları resmi olarak satmıyor.

Yakında gerçekleşecek tanıtım Samsung için bir fırsat olabilir. Galaxy S21 ailesinin Qualcomm’un Snapdragon 888 işlemcisini barındırması bekleniyor. Eğer çıkan ilk benchmark testleri doğruysa, bu işlemci yüksek seviyede işlemci gücü sunacak. Bu da Exynos için erişilmesi gereken daha zorlu bir hedef hâline getirecek.

https://twitter.com/SamsungExynos/status/1339903289916321796

Samsung ise, son zamanlarda gelen eleştirilere yeni işlemcisiyle cevap vermeyi amaçlıyor gibi görünüyor. Şirket, işelmcinin tanıtımında “Exynos geri dönüyor” sloganını kullanıyor. Ayrıca “Yepyeni bir Exynos geliyor.” ibaresine de yer veriyor.

Bu yonga setinin Samsung Exynos 2100 adını taşıması bekleniyor. Eğer son sızıntıları dikkate alırsak, yeni işlemci Qualcomm’un bu sefer benimsediği genel mimariye oldukça benziyor olabilir. Snapdragon 888, maksimum performans için tek bir Arm Cortex-X1 ana çekirdek ve bunun yanında üç yüksek performanslı çekirdek kullanıyor. Dört ek verimlilik çekirdeği, düşük güç gerektiren görevlerin üstesinden gelirken, pil ömrünü de minimum düzeyde etkiliyor.

Exynos 2100’ün kendine ait tek bir Cortex-X1 ana çekirdeği barındıracak olması ile birlikte, Samsung’un yaklaşımının benzer olduğuna inanılıyor. Burada çekirdek saat frekansları fark yaratabilir. Qualcomm, X1’i 2,84 GHz’e ayarlamayı seçti, ancak Samsung mühendisleri bunu biraz daha yükseğe çekmeyi ve yonga üstü sistemin uygulama taleplerine bağlı olarak çekirdekleri arasında ne kadar iyi derecede geçiş yapabileceğini ayarlama yolunu seçebilirler. Detayları birkaç hafta sonra görmüş olacağız.

İLGİLİ HABERLER