Teknoloji

Samsung en büyük rakibi LG’den OLED panel alacak

lg oled

Samsung Electronics; MTN, ETNews ve Seoul Economic Daily‘den gelen yeni haberlere göre, LG Display’den milyonlarca OLED TV paneli sipariş etmeye yakın. Yetkililerin geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek Samsung’a, bu yılın ikinci yarısında 1 milyon adet panel tedarik ederek, gelecek yıl 4 milyon panele çıkacağını öngören anlaşmayı kabul ettikleri bildirildi. Anlaşma sonuçlandırılırsa Samsung, ilk kez OLED panellerini Güney Koreli rakibi ve pazar liderinden satın almış olacak. LG’nin OLED panellerine sahip TV’ler, profesyonel incelemelerde sürekli olarak en iyiler arasında gösteriliyor.

Samsung, OLED TV pazarından beş yıldan fazla bir süre önce çıkmıştı. Bugün LG Display, LG Electronics’in yanı sıra Sony, Vizio ve Hisense gibi çeşitli TV üreticilerine OLED paneller tedarik ediyor. Geçen yıl LG Display, OLED üretim hatlarını genişlettiğini duyurmuştu. Pazar araştırma şirketi TrendForce, üretim kapasitesinin bu yılın ikinci çeyreğinde daha da artacağını söylüyor. MTN, LG Display’in toplam OLED TV paneli üretim kapasitesinin bu yıl yaklaşık 8 milyon birim olduğunu kaydediyor.

Dün çıkan bu haberler, Samsung’un şu anda televizyon serisinde kullandığı LCD panellerinden uzaklaşmasının en son göstergesi olarak nitelendirilebilir. QLED TV’leri bile hâlâ, kuantum nokta katmanının arkasında LCD panelleri kullanıyor. Geçen yıl Samsung Display, Çinli rakiplerin sert fiyat rekabeti karşısında LCD panel üretimini durduracağını açıklamıştı, ancak pandeminin talepte artışa yol açmasının ardından bu kapatmayı ertelediği söylenmişti.

Düşen LCD panel fiyatlarının geçen yılki hareketin arkasında olduğuna inanılırken, MTN bu yıl trendin tersine döndüğünü belirtiyor. LCD panellerin daha pahalı hâle geldiği ve bunun Samsung’un alternatifleri keşfetmesine neden olduğu bildiriliyor.

Samsung Electronics, LG Display’den panel satın almayı planlarken, kendi ekran bölümünün ise Quantum Dot OLED (QD-OLED) TV panelleri üzerinde çalıştığına inanılıyor. Güney Koreli yayın organı The Elec‘ten gelen bir haber, bu hafta Samsung Display’in şu anda bu teknolojiyi kullanan bir prototip TV üzerinde çalıştığını ve bu teknolojinin haziran ayında üretildikten sonra Samsung Electronics gibi potansiyel müşterilere gönderileceğini söylüyor. Bununla birlikte, ocak ayında Samsung Electronics’e gönderilen QD-OLED panel örneklerinin düşük parlaklıkları nedeniyle eleştirildiği de söyleniyor.

QD-OLED, Samsung’un gelecekte kullanmayı değerlendirdiği tek yeni ekran teknolojisi değil. Şirket kısa bir süre önce, bir görüntü oluşturmak için bir dizi minik kendinden emisyonlu LED kullanan Micro LED adlı yeni bir ekran türünü ticari ürünlerde kullanmaya başlamıştı. Samsung, teknolojiyi bir dizi ultra yüksek kaliteli TV’de kullanmaya başlamış olsa da, bunun geniş kitle pazarlarına ulaşacak setler için yeterince uygun fiyatlı olmanın yıllarca uzakta olduğuna inanılıyor. Şirketin kendi kendine yayılabilen kuantum noktalı TV’ler üzerinde çalıştığına dair haberler de var.

Şirketin ekran bölümünü kontrol eden Samsung Electronics yöneticisi Jong-Hee Han, bir röportajda olası anlaşma sorulduğunda, haberleri söylenti olarak nitelendirdi ve reddetti.

İLGİLİ HABERLER