Teknoloji

Samsung’un ekran altı kamera çözümünün detayları görüldü

samsung ekran altı kamera
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Ekran altı kameralar pek çoğunun beklediği hızda gelişmedi ve yaygınlaşmadı. Bu teknoloji akıllı telefonlara, tüketiciler için arzu edilen bir tam ekran görünümü sunsa da, fotoğrafçılık tarafında hâlâ pratiğe dönük sınırlamalar bulunuyor. Görünüşe göre Samsung, teknolojiye işlevsellik eklerken iki farklı endişeye de çare bulmak için bir yöntem geliştirdi.

LetsGoDigital tarafından ortaya çıkarılan ve geçtiğimiz haziran ayında WIPO’ya sunulan bir patent başvurusunda Samsung, kayan bir “alt ekran” ile ekran altı kameralı bir telefon sergiliyor. Telefon büyük bir ana ekrana sahip, ancak altında gizlenen çok daha küçük bir ekran daha bulunuyor. Bu ekran, kullanılmadığı zamanlarda ekranın altındaki kamerayı örtüyor. Kullanıcılar, cihazlarının kilidini açmak veya bir selfie çekmek istediklerinde ekran, kamerayı açığa çıkaracak şekilde kayıyor.

Bir başka numara daha var. Kullanıcılar, alt ekranın üzerindeki bir sensöre dokunarak veya kaydırarak bu sistemi etkinleştirebilirler. Bu alt ekran, uygulama bildirimlerini veya kısayolları göstermek için kullanılabilir veya diğer durum bilgilerini görüntüleyebilir. Daha ilgi çekici olan ise, bu sistemin Samsung’un S Pen’i ile entegre edilebilmesidir. Patent başvurusuna göre, kalem kamerayı ve alt ekranı etkinleştirmek için de kullanılabilir.

Samsung’un ekran altı kamera sistemi kullanışlı mı?

Samsung’un çözümü, delikli kamera veya ZTE’nin mevcut ekran altı kamera sistemi ile karşılaştırıldığında daha karmaşık bir çözüm gibi görünüyor. Ancak ikincisinin karşılaştığı bazı sorunları hafifletmesi bekleniyor. Başlangıç olarak, selfie kamerası telefonun ana ekranı tarafından engellenmeyecek ve bu da mevcut ışık miktarını ve bunun sonucunda görüntü kalitesini artıracak. Kamera kullanılmadığında, telefonda herhangi bir delik veya çentik bulunmayan bir ekran varmış gibi görünür. Her açıdan en iyi çözümün olduğunu söyleyebiliriz.

Ne var ki, olası sorunlar da var. Tasarımın uygulanmasının ne kadar pahalı olduğuna bağlı olarak, getirilen faydalar telefonun daha yüksek fiyatla gelmesine değmeyebilir. Ek olarak, bir akıllı telefona hareketli parçaları eklemenin her zaman riskleri vardır. Bu hareketli alt ekran tasarımına sahip bir cihazı düşürmek, selfie kamera sistemine zarar verebilir.

Samsung’un bu teknolojiyi bir tüketici elektroniği cihazına uygulayıp uygulayamayacağı veya ne zaman uygulayabileceği şu an için net değil. Ancak bunun yakın zamanda gerçekleşeceğine dair beklentilerimiz yüksek. S Pen için desteklenen cihazların artırılması,  alt ekranın gelecekteki bir Note, Fold veya S serisi telefonla gelebileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER