Teknoloji

Samsung’dan dünyanın en küçük piksel boyutlu kamera sensörü

samsung galaxy a9 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung akıllı telefonlar için yeni bir görüntü sensörü duyurdu. Şirket, bunun sektördeki “en küçük piksel boyutuna sahip sensör” olduğunu iddia ediyor.

Güney Koreli şirket daha önce de 48 megapiksel ve 64 megapiksel sensörlerinde 0.8 ?m piksel boyutuna ulaşmıştı. Bu sensörleri 2019 yılı boyunca Çinli üreticilerin çıkardığı akıllı telefonlarda sıklıkla görüyoruz. Şirket bu sefer de 0.7 ?m piksel boyutuna sahip olan dünyanın ilk görüntü sensörünü üretmeye başlıyor.

ISOCELL Slim GH1 adlı sensör 43.7 megapiksel çözünürlüğe (7968 x 5480) sahip. Daha küçük fiziksel boyutta daha yüksek çözünürlük sağlayacak şekilde tasarlandı. Samsung, bunun ince ve tam ekranlı cihazlar için optimum çözüm sunduğunun altını çiziyor. Bunun özellikle selfie kameralar için ideal olduğunu işaret ediyor. Şirket şu anda selfie kamera çözümleri için genel olarak 32 megapiksel 0.8 ?m sensörünü kullanıyor.

Eğer kamera sensörleri hakkında biraz bilginiz varsa, küçük piksel boyutunun genel olarak iyi şekilde nitelendirilmediğini bilirsiniz. Çünkü küçük piksel boyutu her bir birimin ışık toplama yeteneğini düşürür ve gürültü üretimi riskini artırır.

Düşük piksel boyutu her zaman iyi değil

Yüksek çözünürlüklü yeni telefon kamera sensörleri ise biraz farklı çalışıyor. Düşük ışık koşullarında dört piksel bir araya getiriliyor. Bu durumda 1.4 ?m boyutlu bir pikselin ışık hassasiyetine eşdeğer seviyede, 10.9 megapiksel çözünürlüklü görüntüler üretiliyor. Aslında bu piksel boyutu da yüksek sayılmaz, ancak akıllı telefon standartları düşünüldüğünde yeteri kadar büyük olarak nitelendirilebilir.

Pratikten çözünürlük ve piksel boyutu akıllı telefon fotoğraf kalitesi düşünüldüğünde en önemli faktörler sayılmaz. Piyasada bulunan bazı en iyi telefon kameraları genellikle 12 megapiksel sensörleri kullanıyor. Genellikle orta segment cihazlarda gördüğümüz yüksek çözünürlüklü kameralar, küçük boyutlu sensörleriyle, ışık koşulları iyi olduğunda güzel işler çıkarıyor. Ancak düşük ışıkta gürültü etkisi hemen hissediliyor.

Samsung ISOCELL Slim GH1 sensörünün bu yılın sonlarında seri üretim hattına girmesini hedefliyor. Bu sensörleri barındıran telefonları da 2020 başlarından itibaren göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER