Teknoloji

Samsung dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı, ancak en çok kâr edeni değil

samsung-galaxy-s6-ve-s6-edge-inceleme-00067

Geçen yılın sonunda Apple ve Samsung dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi unvanını birlikte paylaştı, her ikisi de yılın son çeyrek diliminde 74 milyon cihaz satışı gerçekleştirdi. 2015’in ilk üç ayında ise Apple’ın satışları 61 milyon ile önceki seviyesine gerilerken, Samsung’un satışları, Strategy Analytics’in tahminlerine göre 80 milyon seviyesine tırmandı.

Ne var ki, bu durum Güney Koreli şirket için işlerin güllük gülistanlık şekilde ilerlediği anlamına gelmiyor. Apple’ın ulaştığı yüksek satış hacmini ortalamanın üstünde fiyatlandırılmış cihazlar oluştururken, Samsung’un satış hacminin artışında Galaxy A, E ve J serisi gibi giriş ve orta segment, kârın daha düşük olduğu cihazlar büyük rol oynuyor.

2015’in ilk çeyreğinde gerçekleştirilen 83 milyonluk tahmini satış rakamıyla Samsung satış hacmi bakımından açık ara liderlikte bulunuyor. Ne var ki, geçen yılın aynı döneminde 89 milyonluk sevkiyat gerçekleştirdiğini belirtmek gerekiyor. Samsung yeni çıkardığı Galaxy S6 ve S6 Edge amiral gemisi cihazlarıyla yılın ikinci çeyreğinde daha fazla kâr elde etmeyi hedefliyor. Her iki telefon da Samsung’un üst sınıf akıllı telefon serisinde önemli yükseltmeler yaptığını gösteriyor ve şirketin beklentilerini karşılayacak gibi görünüyor.

strategy-analytics-akilli-telefon-satis-300415

Samsung 31 Mart tarihinde biten mali çeyrek yılında 47 trilyon won (116.6 milyar TL) gelir ve 6 trilyon won (yaklaşık 15 milyar TL) operasyon kârı elde etti. Bu rakamlar Samsung’un 2015’in birinci çeyreği için yaptığı 53 trilyon won gelir ve 8.5 trilyon won operasyon kârı tahminlerinin sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 30’luk düşük çıktığı anlamına geliyor.

Yükseklerde uçan Samsung ve Apple’ın dışında, Strategy Analytics Lenovo-Motorola grubunun üçüncü sırayı, Huawei’nin de dördüncü sırayı aldığını belirtiyor. Bu iki şirket yükseliş gösteren Çinli şirketlerden sadece ikisi. Şimdilik Samsung’u tahtından edecek bir şirket yok gibi görünüyor, ancak Samsung bu yüksek satış hacmini kârlılığa çevirmek istiyor ve adımlarını bu amaç doğrultusunda atıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER