Teknoloji

Samsung Display LCD panel üretimine son veriyor

samsung 8k qled tv 5g display

Samsung‘un ekran birimi Samsung Display, 2020’nin sonu itibarıyla LCD panel üretimini bırakacağını açıkladı. Şirketin hâlihazırda biri Çin’de diğeri ise Güney Kore’de olmak üzere iki LCD üretim paneli bulunuyor.

Samsung tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, bu kararın şirketin Quantum Dot ekranlara geçişini hızlandıracağı belirtildi. ZDNet’in haberinde ise Samsung’un gelecekte çıkaracağı Quantum Dot TV’lerde LCD yerine OLED panelleri kullanacağı ifade edildi.

Bu kararda dünya genelinde LCD panel satışlarının düşmesinin de önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Nikkei’nin geçtiğimiz yıl yayınladığı bir haberde, Çinli üreticilerin talepteki düşüşe rağmen LCD ekran üretimini artırdığı belirtilmişti. Samsung’dan önce de LG Dispaly, 2020 itibarıyla Güney Kore’de LCD üretimine son vereceğini açıklamıştı.

Samsung, geçtiğimiz yıl ekim ayında quantum dot teknolojisi için 13.1 trilyon won (70,2 milyar TL) değerinde beş yıllık bir yatırım paketi açıklamıştı. LCD ekran üretiminin sonlandırılması da bu paket kapsamındaki değişiklikler arasında yer alıyor. Samsung’un mevcut quantum dot veya QLED TV’lerinde hâlâ quantum dot katmanın altında LCD paneller kullanılıyor. Samsung bir taraftan da kendi kendine salınım yapan quantum dot diyotlar üzerinde çalışıyor. Bu diyotlar sayesinde ekstra LCD katmanı da ihtiyaç olmaktan çıkıyor.

Samsung Display tarafından yapılan açıklamada yıl sonuna kadar gerekli talebin karşılanmaya devam edileceği belirtildi. Şirket, kararının LCD tabanlı QLED TV serisini etkilemeyeceğinin de altını çizdi. Yani, en azından kısa vadede, bu karar Samsung’un operasyonunu pek etkilemeyecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER