Bilim

Samsung’un uyku sağlığı araştırması modern yaşamın uykusuzlukla imtihanına ışık tutuyor

samsung uyku sağlığı

Samsung, son dönemde küresel ölçekte uyku kalitesinde yaşanan düşüşü detaylı bir şekilde incelemek amacıyla kollarını sıvadı. Şirket, gerçekleştirdiği geniş çaplı uyku sağlığı çalışması ile modern yaşamın uyku düzenlerimiz üzerindeki etkilerini mercek altına aldı. Çalışma, Samsung Health kullanıcılarından toplanan 716 milyon gecelik uyku verisini detaylı bir şekilde analiz ederek, uyku alışkanlıklarındaki global trendleri ve bireysel uyku sağlığına dair farkındalığı değerlendiriyor.

Modern dünyanın hızlı temposu, sürekli bağlı olma gerekliliği ve artan ekran başı zamanı, uyku rutinleri üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor. Samsung Health uygulamasının elde ettiği verilere göre son iki yılda haftada en az bir kez aktif olarak uyku takibi yapan kullanıcı sayısı %182 artış gösterdi. Ancak bu artış, uyku kalitesinde aynı oranda bir iyileşme getirmiyor. Aslında küresel uyku verileri, uyku süresinin ve uyku verimliliğinin düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Samsung’un uyku sağlığı araştırması

Samsung, uyku sağlığına dair farkındalığı artırmak ve modern yaşamın uyku düzenlerimiz üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak amacıyla bugüne kadar yapılan en büyük uyku sağlığı çalışmalarından birini gerçekleştirdi. Araştırma, Samsung Health kullanıcılarının 716 milyon gecelik uyku davranışlarını detaylı bir şekilde inceledi. Veriler, dünya genelinde ortalama uyku süresinin 7 saat 3 dakikadan 6 saat 59 dakikaya düştüğünü, uyku verimliliğinde ise ciddi bir düşüş yaşandığını ortaya koyuyor.

Yaş ve coğrafya, uyku verimliliği üzerinde belirgin etkiler gösteriyor. 70 yaş ve üstü bireylerde uyku verimliliği, 20’li yaşlardaki bireylere kıyasla neredeyse iki kat daha fazla düşüş gösteriyor. Kuzey Amerika, uyku verimliliğinde en büyük düşüşü yaşarken, Asya en düşük seviyeyi koruyor.

Uyku yoksunluğu, gençler arasında en fazla görülüyor. 20’li yaşlardaki bireyler, 70’li yaşlardaki bireylere göre neredeyse iki kat daha fazla uyku yoksunluğu yaşarken, hafta sonları ortalama 44 dakika daha fazla uyuyorlar.

Samsung, uyku tiplerini analiz ederken, bireylerin uyku kalitesini temsil eden sekiz farklı Uyku Hayvanı Sembolü oluşturuyor. Dünya genelindeki katılımcıların üçte biri, “Gergin Penguenler” kategorisinde sınıflandırılıyor. Bu kategori, uyku esnasında sık sık kesintiler yaşayan ve bu nedenle uyku verimliliği düşen bireyleri temsil ediyor.

Samsung, uyku kalitesini artırmayı amaçlayan bir dizi Uyku Koçluğu programı sunuyor. Program, kullanıcıların benzersiz hayvan uyku tipine göre özelleştirilmiş ve bir ay süren motive edici uyku koçluğu hizmetini sunuyor. Uyku koçluğunu takip eden birçok kullanıcı, koçluk hizmeti ile daha yüksek Uyku Hayvanı Sembolü seviyesine geçtiğini gözlemledi.

Uyku sağlığı, bireylerin fiziksel ve zihinsel performansları üzerinde önemli bir etkiye sahip. Samsung, Galaxy Watch6 Serisi ile kullanıcıların uyku döngülerini, REM sürelerini ve uykuda geçirdikleri süreyi detaylı bir şekilde analiz ederek, uyku alışkanlıklarını daha bilinçli bir şekilde yönetmelerini amaçlıyor. Samsung Health platformu ayrıca, kullanıcılarına kişiselleştirilmiş motivasyon önerileri sunarak, daha iyi uyku alışkanlıkları edinmelerine yardımcı oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER