Teknoloji

Samsung çip üretiminde fiyatları artırmaya hazırlanıyor

samsung ces 2023
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung çip üretimi için aldığı ücretleri artırmaya hazırlanıyor. Bloomberg’in haberine göre, teknoloji devi üretim ücretlerine yüzde 15 ila 20 oranında zam yapmak için iş ortaklarıyla görüşüyor. Zam oranıyla ilgili nihai kararın ürünlerin niteliği doğrultusunda verileceği söyleniyor.

Çip üretim endüstrisinde fiyatı artıran ilk şirketin Samsung olmadığını belirtmek gerekiyor. Küresel tedarik zincirindeki kriz devam ederken, üretim maliyetlerinin artması nedeniyle pek çok şirket de fiyat artırma yoluna gidiyor.

Bloomberg’in haberine göre, fiyat artışından en çok çiplerinde eski devreler kullanılan şirketler etkilenecek. Samsung’un zamlı tarifesinin yılın ikinci yarısı itibarıyla hayata geçmesi bekleniyor. Şirketin bazı müşterileriyle görüşmelerini tamamladığı, bazılarıyla da görüşmelerin sürdüğü söyleniyor.

Samsung’un çip üretim birimi, 2022’nin ilk üç ayında şimdiye kadarki en yüksek satış gelirini elde etmişti. Şirket gelecek konusunda umutlu olsa da, küresel bileşen krizinin etkisinin sürmesini de bekliyor. Üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 30 oranında artması, çip üreticilerinin de fiyatı artırmasını zorunlu hâle getiriyor. Çip üretim alanında Güney Koreli şirketin en büyük rakiplerinden biri olan TSMC, geçtiğimiz yıl üretim ücretlerine yüzde 30 zam yapmıştı. TSMC’nin önümüzdeki yıl bir kez daha zam yapması bekleniyor.

Analistlere göre, Samsung’un çip üretim ücretlerine zam yapması kaçınılmaz bir durum. Bazı müşterilerin ürünlerini daha hızlı alabilmek için daha yüksek zam oranlarını kabul edebileceği de belirtiliyor.

Samsung için çip üretim ücretlerine yapılacak zammı iş ortaklarına kabul ettirmek pek zor olmayacak gibi görünüyor. Çip üretim ücretlerine yapılacak zammın son kullanıcıların satın alacağı telefon, tablet ve hatta otomobil gibi ürünlere de yansıyacağı ne yazık ki rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER