Teknoloji

Samsung çift ekranlı katlanabilir cihaz fikrini çok eskiden düşünmüş

samsung çift ekranlı telefon patent

Katlanabilir telefonlar, özellikle de gerçekten esnek ve katlanabilir ekranlara sahip olanlar yavaş yavaş telefon üreticileri ve teknoloji tutkunları için gerçeğe dönüşen bir hayal hâline geliyor. Tüketiciler ise henüz deneysel nitelikteki bu cihazların dezavantajları nedeniyle çekingen davranmayı sürdürüyor. Bu nedenle de tüketicilerin hâlâ çift ekranlı ve katlanabilir formda cihazların peşinden gittiğini görüyoruz.

Örneğin, yakın zamanda gördüğümüz LG G8X ThinQ Dual Screen ve Microsoft Surface Duo, bir yerine iki ekran barındıran ve katlanabilir formda cihazlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu cihazların ekranları daha dayanıklı görünse de, sundukları deneyim gerçek anlamda katlanabilir ekran sahibi cihazlarınkinden geride kalıyor. Son zamanlarda genellikle Galaxy Fold ile gündemde olan Samsung’un ortaya çıkan bir patent başvurusu buna çare bulmuşa benziyor.

Samsung, 2013 yılında çift ekranlı cihaza dair bir patent başvurusunda bulunmuş. Patently Mobile‘ın haberine göre, bu patentin onayı ise ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından ancak geçen ay verilmiş. Özellikle Microsoft’un 2020 yılında çıkacak iki ekranlı cihazlarını tanıttığı zamanlarda böyle bir onayın gelmesi, zamanlamanın mükemmel olmadığını gösteriyor.

O zamanlar Samsung’un bu patentinin çılgınca veya yenilikçi, ya da her ikisi birden olacak biçimde nitelendirildiğini görmek mümkün olurdu. Ancak şimdi benzer cihazları gördüğümüz için çok da yadırgamıyoruz. Patentteki cihaz, kılıfa yerleştirilmiş bir telefondan daha çok tek bir cihaz gibi görünüyor. İki ekran arasındaki çerçeve 2013’ün standartlarına göre imkansız olarak nitelendirilebilirdi. Ancak bugünlerde söz konusu kalınlığa ulaşmak çok zor sayılmaz.

Galaxy Fold’un sorunları nedeniyle başı epey ağrıyan Samsung, çift ekranlı katlanabilir telefon çıkarma yoluna da gider mi? Patent Samsung’un nizami temellerini içeriyor, ancak bu tarz bir telefon çıkaracak olursa, bu durum avantaja da dönüşebilir. Android üreticileri içinde, One UI şu anda farklı ekran konfigürasyonları ve Wacom ekranlı S Pen ile uyumlu durumda ve kendisini mobil cihazlarda kanıtladı. Microsoft’un N-Trig’i ise henüz Android ile uyumlu hâle getirilmedi.

Microsoft’a da geçen ay benzer bir çift ekranlı cihaz için patent verilmişti. Ancak iki patentin kapsamı birbirinden farklı görünüyor. Bu durum patent anlaşmazlıklarının da önüne geçecektir. Microsoft’un patenti özel olarak bir akıllı telefonu kapsamıyor. Ancak hem Surface Duo hem de Windows 10X ile çalışacak Surface Neo ile kullanılabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER