Teknoloji

Samsung Bixby için belirlediği cinsiyetçi tanımlama etiketleri nedeniyle tepki çekti

samsung bixbySamsung’un dijital asistanı Bixby, sonunda İngilizce konuşmaya başladı. ABD’de yaşayan Galaxy S8 ve S8+ sahipleri artık Bixby ile sesli olarak etkileşime girebiliyor. Samsung Bixby için kadın ve erkek ses seçenekleri sunuyor. Ancak şirketin bu ses seçenekleri için belirlediği ilk etiketler tepkiye yol açtı.

Bixby menüsünde “Dil ve Konuşma Tarzı” adını taşıyan bölüm üzerinden Bixby’nin kadın mı yoksa erkek sesiyle mi konuşacağı seçilebiliyor. Samsung’un kadın ses seçeneğinin altına “canlı, neşeli, açık”, erkek ses seçeneğinin altına ise “iddialı, kendinden emin ve açık” etiketlerini yerleştirmesi, tepkileri beraberinde getirdi. Seçenekleri gösteren ekran görüntüleri sosyal medyada paylaşılırken, Güney Koreli şirket cinsiyetçilikle suçlandı.

Söz konusu etiketler önemsiz gibi görülse de, cinsiyetçilik ve tek tipleştirme ile mücadelenin dozunun arttığı bir dönemde fazlasıyla dikkat çekiyor. Belirli nitelik ve yeteneklerin tek bir cinse atfedilmesine artık hoş bakılmıyor. Bu konudaki bilincin giderek arttığı günümüzde Samsung’un Bixby için belirlediği etiketlerin tepki çekmesine şaşırmamak gerekiyor.

Samsung Bixby etiketlerini kaldırmak için harekete geçti

Güney Koreli şirket, gelen tepkiler üzerine harekete geçme konusunda fazla gecikmedi. Şirket tarafından Gizmodo’ya gönderilen açıklamada, etiketlerin Bixby’den kaldırılması için çalışmaların başladığı belirtildi. Şirket müşterilerden gelen geri bildirimler doğrultusunda kendisini sürekli olarak yenilediğinin altını çizmeyi de ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER