Teknoloji

Avustralya’dan Samsung’a su geçirmezlik cezası

samsung
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung Avustralya ofisi, Federal Mahkeme tarafından 14 milyon Avustralya doları (168 milyon TL) cezaya çarptırıldı. Söz konusu ceza, yanıltıcı bir reklam kampanyası uygulanması nedeniyle kesildi.

Söz konusu reklamlarda Samsung’un telefonlarının havuzlarda ve plajlarda kullanılabileceği belirtilse de, şirketin internet sitesinde tamamen aksi yönde bir tavsiye bulunuyor.

Mart 2016 ve Ekim 2018 arasında yayınlanan reklamlarda Galaxy A, S7 ve S8 serisi telefonlar boy göstermişti. Reklamlarda görülen cihazların tamamı IP68 suya dayanıklılık sertifikasına sahip. Bu da söz konusu cihazların belli bir süre için suda kullanılabileceği anlamına geliyor. Sürenin 30 dakikayı, derinliğin ise 1,5 metreyi geçmemesi gerekiyor.

Ancak söz konusu değerler  sadece tatlı su için geçerli. Tuzlu suda veya klorlu havuz suyunda işler değişiyor.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), 2019’da Samsung’un Avustralya ofisinden bu vaatlerin yerine getirilmesini istemişti. Şirketin bu talebi karşılamaması, Federal Mahkeme’nin cezasını getirdi. Galaxy sahiplerinden konuyla ilgili yüzlerce şikayet geldiği belirtilirken, suya dayanıklılık konusunda zayıf halkanın şarj girişi olduğu belirtildi.

IP68 sertifikalı tüm cihazlarda bu tarz sorunların yaşanabileceğini hatırlatmak gerekiyor. Samsung’un başına gelenlerin tüm üreticileri reklamlar konusunda biraz daha tedbire yönelteceğini tahmin etmek zor değil.

İLGİLİ HABERLER