Teknoloji

Samsung ARTIK platformuyla herkesin kendi akıllı ev aletini geliştirmesini istiyor

samsung-artik-logo-130515

Samsung Electronics akıllı cihazların daha hızlı ve kolay geliştirilmesini sağlayan yeni bir açık platformun tanıtımını gerçekleştirdi. ARTIK olarak adlandırılan bu platformun çatısı altında üç farklı devre kartı, yazılım desteği, geliştirici araçları ve güvenlik için gömülü şifreleme desteği bulunuyor.

ARTIK’ın yanı sıra, Samsung’un geçen ağustos ayında satın aldığı SmartThings şirketinin genel müdürü Alex Hawkinson, SmartThings Open Cloud girişimini de duyurdu. Bu, geliştiricilerin cihazları için uygulamalar geliştirmelerine yardımcı olacak.

Serinin içindeki en küçük modül olan ARTIK 1 sadece 12 mm.’ye 12 mm.’lik boyutlara sahip. Giyilebilir cihazlar ve uç bağlantı düğümlerinde kullanılmak için geliştirilmiş olan ARTIK 1 dokuz eksenli hareket sensörü ve düşük enerjili Bluetooth bağlantı desteğini barındırıyor. Samsung bu modülün tek bir şarjla bir hafta çalışabileceğini iddia ediyor. En büyük devre kartı olan ARTIK 10 ise sekiz çekirdekli yonga, 32 GB depolama alanı, video kodlama ve oynatma gibi işleri yürütme gibi özellikleri barındırıyor. ARTIK’ın kullanıcıları arasında ayakkabılar için sensörler üreten Boogio, çiftçilerin tarlalarını izlemelerine yardımcı olan Weenat bulunuyor.

ARTIK 10
ARTIK 10

 

ARTIK, Qualcomm ve Intel gibi oyuncuların benzer platformlarının çoktan oyun sahasına çıktığı bir oyun alanında rekabete girişecek.

Eğer ARTIK farklılık yaratabilirse, artan rakipler ve seçenekler nedeniyle akıllı telefon işlerinin duraklama belirtileri gösterdiği bir ortamda Samsung Electronics’in bilançosuna kârlılık katkısı yapan yarı iletken teknolojileri birimini daha da güçlü hâle getirecektir.

Geçen ay yayınlanan 2015 birinci çeyrek bilançosunda Samsung Electronics, ikinci çeyrek gelirlerinin diğer akıllı telefon üreticilerine gerçekleştirilecek bellek yongası satışları sayesinde artış göstereceğini, yarı iletken biriminin kâr marjının da yüzde 28.5’e yükseleceğini öngörmüştü.

Ne var ki, Samsung Electronics ARTIK’ı diğer şirketlere satmayacak. Bu platformu kendi akıllı telefonları, televizyonları ve ev aletlerini hızlandırmak amacıyla kullanmayı planlıyor. Samsung’un başkanı ve baş strateji sorumlusu Young Sohn, bütün Samsung ürün birimlerinin kendi yongalarını ve yazılımlarını seçmek yerine ARTIK teknolojisini kullanacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER