Teknoloji

Samsung artırılmış gerçeklik başlıkları için yeni bir ekran hazırlıyor

OLED ekranlar hızlı tepki süreleri ve derin siyahlarıyla yıllardır sanal ve artırılmış gerçeklik (VR ve AR) başlıklarında kullanılıyor. Örneğin, Oculus Rift CV1’de Samsung’un ürettiği OLED ekranlar tercih edilmişti. Güney Koreli şirket kendi başlıklarında da kendi panellerini kullanmıştı. Samsung AR ve VR başlıkları için farklı bir ekran hazırlıyor.

Konuyla ilgili açıklama, Samsung’un ekran grubunun başındaki isim olan Kim Min-woo’dan  geldi. Kim, yeni nesil AR başlıkları için MicroLED tabanlı yeni nesil ekranlar hazırladıklarını belirtti. “MicroLED on Silicon” (LEDoS) adıyla anılan bu yeni ekran teknolojisinde cam alt tabaka yerine silikon tercih ediliyor.

AR ve VR başlıkları arasındaki temel farklardan biri, AR’da ortam ışığının da işin içine girmesi nedeniyle daha parlak ekranlara ihtiyaç duyulması. VR ise kullanıcıların dış dünyayla bağı koparıldığı için parlaklığı daha düşük ekranlar da iş görüyor.

samsung arSamsung LEDoS ekranıyla inç başına 6600 piksel (ppi) sunmayı hedefliyor. Kim AR ekranlar için minimum değerin 5000 ppi olduğunu ve pikseller arası mesafenin 5 mikrometre veya daha az olması gerektiğini belirtirken; kırmızı, yeşil ve mavi alt piksellerin ise 3 mikrometre veya daha küçük olacağı ifade ediliyor.

Samsung AR başlıkları için LEDoS’un yanı sıra “OLED on Silicon” (OLEDoS) paneller de geliştiriyor. Ancak daha parlak olan MicroLED ekranların AR başlıkları için daha iyi olacağı belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER