Teknoloji

Samsung Apple’ın patent iddialarını çürütmek için LaunchTile ve DiamondTouch araçlarına başvurdu

ABD’de Apple ile sürmekte olan davasında hakimi uluslararası pazarda satılan birkaç cihazını dava kapsamından çıkarmaya ikna etmeyi başaran Samsung’un Cupertino şirketinin patent iddialarını çürütmek için uğraşmaya devam etmesi gerekiyor. Güney Koreli şirket, Apple’ın üzerinde hak iddia ettiği buluşların aslında Apple patent başvurusunda bulunmadan önce gerçekleştirdiğini kanıtlayacağını düşündüğü çeşitli delilleri mahkemeye sundu.

Apple “geri zıplama” olarak adlandırabileceğimiz ve bir kullanıcı web sayfasının sonuna geldiğinde, sayfa veya fotoğraf üzerinde yakınlaştırmanın sınırına ulaştığında ekranda meydana gelen efekt üzerinde hak iddia ediyor. Samsung da bu iddianın boş olduğunu, söz konusu unsurun Apple’dan önce bulunduğunu göstermek amacıyla mahkemeye LaunchTile adı verilen eski bir PocketPC arayüzünü delil olarak sundu, bu arayüzün geliştiricilerinden olan Benjamin Bederson’ın da tanıklığına başvurdu.

LaunchTile arayüzü 2000’li yılların ortalarında Maryland Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olarak görev yapan Benjamin Bederson’un da arasında bulunduğu bir grup tarafından gerçekleştirildi. Microsoft’un PocketPC adlı mobil işletim sistemini çalıştıran cihazlar üzerinde kullanılabilen bu arayüz kişilerin mobil cihazlar üzerinde bir sürü bilgiye ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlıyordu. Arayüzde mobil uygulamaların küçük resim şeklindeki ön izlemeleri yer alıyor, kullanıcılar bunlara yakınlaştırma yaparak her biri içindeki detaylı bilgiye erişebiliyordu. LaunchTile arayüzü içinde üç ayrı yakınlaştırma seviyesi yer alıyor, kullanıcılar yaptıkları yakınlaştırmaya göre farklı seviyede bilgiler alabiliyordu. Bu yakınlaştırma seviyeleri “genel görünüm”, “alan görünümü” ve “uygulama görünümü” olarak Türkçeleştirebileceğimiz adlar taşıyordu. Bu görünümde 36 farklı uygulama yer alıyordu ve kullanıcılar bu sayede aradıklarına ana ekran üzerinden ulaşabiliyordu.

Samsung’un avukatları Launch Tile üzerinde yer alan “geri çekilme” özelliğine odaklandı. Buna göre ekranlar arasında geçiş yapan bir kullanıcı ekran üzerinde belirli bir eşik noktasını geçmezse, ekran başlangıç noktasına geri dönüyor. Güney Koreli şirketin avukatlarına göre bu hareket Apple’ın hak iddia ettiği “geri zıplama” özelliğinin çıkış noktasını oluşturuyor. Apple’ın avukatları ise LaunchTile’ın çalışma biçiminin “geri zıplama” işlevinin tanımlandığı patentteki işlevlere göre farklılıkları olduğunu iddia etti. Bunların arasında LaunchTile’ın geri çekilme özelliğinin ekranın köşelerinde yer alan uygulama bölmelerine ulaşıldığında veya tamamen yakınlaştırma yapıldığında çalışmaması da bulunuyor.

Samsung, LaunchTile geliştiricisi Bederson’un yanı sıra DiamondTouch adını taşıyan, projektör tabanlı, çoklu dokunmatik hareketleri destekleyen masanın geliştiricisi Adam Bogue’u da tanık sandalyesine oturttu. Bu masa üzerinde kullanılan dokunmatik özelliklerden bir tanesi olan FractalZoom bir parmakla kaydırma, iki parmakla da kıstırıp yakınlaştırma işlevlerini yapma olanağı sağlıyor. Bogue bu teknolojiyi 2003 yılının sonlarındaki gizli bir toplantıda Apple’a sunmuş. Üstelik Bogue bu teknolojinin Apple’ın donanım mühendislerine belki yarım düzine sayılabilecek seferde gösterildiğini sözlerine ekledi. Samsung, Bogue ile Apple arasında gerçekleşen bir e-posta yazışmasını da mahkemeye delil olarak sundu.

Ayrıca DiamondTouch TableCloth adı verilen bir teknoloji barındırıyor. Samsung bu özelliğin de Apple’ın hak iddia ettiği geri zıplama teknolojisinina tası olduğunu iddia ediyor. Bogue’un söylediğine göre Adobe’nin Flash platformu için geliştirilen TableCloth görüntülerin ekran dışına itildiklerinde geri gelmesine izin veriyor. Bogue, bu teknolojinin Mitsubishi Electric Araştırma Laboratuvarının lobisinde bulunan ve en son yazılımla yüklü sunum bilgisayarında herkese gösterilmekte olduğunu da kaydetti.

Samsung’un sunumunu gerçekleştirdiği iki sistemin işlevsel açıdan Apple’ın cihazlarındaki sistemlerle birebir örtüştüğü söylenemez, ancak jürinin aklında Apple’ın hak iddia ettiği buluşların kökeninin kendisinde saklı olduğuna dair şüpheler oluşmasını sağlayabilir. ABD’de yeni günün başlamasıyla birlikte duruşma da kaldığı yerden devam edecek.

İlgili >> CNET, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER