Teknoloji

Samsung Apple’ı patentlenmiş e-posta, fotoğraf ve müzik işlevlerini çalmakla suçladı

ABD’de görülmekte olan davasında Samsung’un başlangıçta yaptığı Apple’ın suçlamalarına karşı kendisini savunmaktı. Ancak Güney Koreli şirketin karşı iddialarını dile getirmeye başladığını görüyoruz. Şirketin hukuk ekibi dünkü duruşmaya Harvard Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulunda profesör olarak görev yapan Dr. Woodward Yang’i tanık olarak çağırdı. Yang, Samsung’un üç farklı hizmet patentini analiz etmiş ve Apple’ın bunları birden fazla cihazıyla ihlâl ettiği sonucuna varmıştı.

Samsung’un elinde bulunan ve sonu 460 ile patent kameralı bir cihazda e-posta ve fotoğraf unsurları içinde gezinme işlevini kontrol altına alıyor. Bu patent sadece yazı barındıran bir e-posta gönderme, fotoğraf iliştirilmiş bir e-posta gönderme, galeri modunda farklı fotoğraflar arasında gezinme gibi üç işlevi kapsıyor. Dr. Yang’in tanık ifadesinde hem iOS 4 hem de iOS 5 yüklü iPhone 4, 3G, 3GS, iPad 2 ve dördüncü nesil iPod touch’ın bu patenti ihlâl ettiği kaydedildi.

Yang, yukarıda saydığımız ilk iki işlevi gerçekleştiren bir kullanıcının videosunu gösterdi, ancak üçüncü işlevi biraz daha açması gerekti. Patentte görüntüler arasından gezinmenin kaydırma tuşlarının kullanımı aracılığıyla gerçekleştirildiği söyleniyor, halbuki iPad 2 sadece Fotoğraflar uygulamasında görüntüler arasında geçiş yaparken sürüklemeyi kullanıyor. Yang, bu patentin, patentlerin tamamen aynı olmasa bile eşdeğer işlev gösteren cihazları da kapsamasına izin veren bir yasal konsept olan Eşdeğerlerin Doktrini altında iPad’deki uygulamayı da kapsadığını iddia etti.

Sonu 893 ile patent ise bir galeride yer alan fotoğraflarda gezinme, fotoğraf çekmek için kamera uygulamasına geçiş yapıp daha sonra galeriye, kalınan yere geri dönme yeteneğini tanımlıyor. Yang, aynı cihazların bu patenti de ihlâl ettiğini, yalnızca iPhone 3G’nin iOS 4’ün tüm unsurlarını barındırmamasından dolayı bu grubun içinde yer almadığını kaydetti.

Bir mobil cihazda arka planda müzik çalarken bir yandan da başka uygulamaları çalıştırma işlevini tanımlayan patent ise Samsung’un jüriyi meşru olduğu konusunda ikna etmekte en çok zorlandığı patent oldu. Patentte cep boyutunda bir mobil iletişim cihazının kapsam altına alındığı söylendiği için iPad dışarıda kalıyor. Yang, dördüncü nesil iPod touch’ta yer alan FaceTime özelliğinden dolayı bu cihazın da bir mobil iletişim cihazı olarak değerlendirilebileceğini iddia etti.

Apple avukatı William Lee de Samsung’un Apple’ın tanık olarak çağırdığı uzmanlara karşı takındığı tutuma benzer bir tutum sergiledi; kuşku uyandırmaya ve altını oymaya çalıştı. Lee Yang’e Samsung’un tartışmalı patentleri kullanan cihazlarının listesini yer aldığı bir duruşma dokümanıyla ilgili soru sordu. E-posta ve fotoğraf yer imleme patentleriyle ilgili olarak ise Samsung sadece tek bir telefon veya tablet listelememişti, Yang da dokümanda herşeyin açık olduğunu kabul etti. Lee daha sonra sonu 460 ile biten patentin mucitlerinden birine ait olan yeminli ifadenin videosunu gösterdi, yeminli ifadeyi veren kişi buluşun yaratılmasıyla ilgili bazı materyallerin yok edildiğini itiraf etmişti.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER