Manşetler

Samsung Apple’a patent ihlali gerekçesiyle 290 milyon dolar daha tazminat ödeyecek

Apple ve Samsung arasında görülen patent ihlal davasında karar verilen tazminat miktarının yeniden belirlenmesi için taraflar yine mahkeme salonunda karşı karşıya gelmişti. Duruşmalara Samsung’un Apple avukatına yönelik ırksal önyargı iddiaları ve Apple’ın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Phil Schiller’ın iPad mini’nin hazırlanmasında 7 inç tabletlerin başarısının dikkate alınmadığı yönündeki açıklamaları damga vurmuştu. Haberciler için oldukça heyecanlı ve verimli geçen duruşmaların sonunda jüri Samsung’un Apple’a patent ihlali gerekçesiyle 290 milyon dolar daha ödemesine karar verdi.

apple-samsung-mahkeme-250812

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında açıklanan ilk kararda jüri Samsung’un patent ihlali gerekçesiyle Apple’a 1.049 milyar dolar ödemesine hükmetmiş, ancak bir süre sonra bu miktarın yanlış hesaplandığı kararına varan davanın hakimi Lucy Koh söz konusu tazminat miktarını 600 milyon doların altına indirmişti. 590 milyon dolar civarındaki tazminat miktarı iki şirket arasındaki son duruşmaların dışında tutulurken, taraflar ödenecek ekstra tazminatın miktarı konusunda karşı karşıya gelmişti. Samsung bu miktarın maksimum 52 milyon dolar olması gerektiğini öne sürerken, Apple 380 milyon dolar talep etmişti. Mahkemeyse ekstra tazminat bedelini 290 milyon 456 bin 793 dolar olarak açıkladı.

Kararın ardından Apple tarafından AllThingsD’ye yapılan açıklamada, davanın Apple açısından patentlerden ve paradan daha çok yenilik ve insanların sevdiği ürünler hazırlamak için gösterilen çabayla ilgili olduğunun altı çizildi. Bu değerlerin üzerine bir fiyat etiketi koymanın imkansız olduğunu belirten şirket, Samsung’a kopyalamanın bir bedeli olduğunu gösterdiği için jüriye şükran duyduklarını belirtti.

Samsung ise yaptığı açıklamada karardan duyduğu memnuniyetsizliği belirtti ve kararın büyük ölçüde ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından geçersiz kılınan patentler üzerine inşa edildiğini vurguladı. Yasal itiraz haklarını kullanacağını açıklayan şirket, dünyanın dört bir yanındaki müşterileri için yeni teknolojiler geliştirmeye ve muhteşem ürünler hazırlamaya devam edeceğinin altını çizdi.

İlgili >> AllThingsD, Mahkeme Kararı

İLGİLİ HABERLER