Teknoloji

Samsung Apple ile süregelen hukuki anlaşmazlığın bileşen tedarik anlaşmasını bozmasına izin vermeyecek

Apple ve Samsung’un arasında dünyanın dört bir yanına yayılmış bir hukuk savaşı sürmekte olsa da, bu iki şirket bir yandan da yakın iş ortakları olarak çalışmaya devam ediyor. Samsung, Apple’ın en büyük parça tedarikçisi sıfatını taşıyor, diğer bileşenlerle birlikte iPhone ve iPad’de yer alan yongaları da sağlıyor. Her şeye rağmen Güney Koreli şirket bu kazançlı gelir kapısını korumaya kararlı gibi görünüyor.

Apple ile Samsung arasında ABD’de görülen davada verilen kararın ardından Samsung’un mobil ve bileşen departmanları arasındaki sıkıca örülmüş olan güvenlik duvarının varlığı bir kez daha gündeme geldi. Güney Koreli şirketin üst düzey yöneticileri tarafından gururla bahsedilen politika Samsung ile bileşen iş ortakları arasındaki muhtemel herhangi bir çıkar çatışmasından kaçınmayı öngörüyor. Örneğin, Samsung’un mahkemede yaşadığı yenilginin ardından acil olarak düzenlenen bir toplantıda temel sorumlulukları arasında parça işlerini yönetmek de olan CEO Kwon Oh-hyun bulunmuyordu. Bunun yerine yönetim kurulu başkan yardımcısı toplantıyı yönetti. Öte yandan şirketin mahkeme kararının ardından çalışanlarına hitaben yayınladığı mesajda da Apple’ın Samsung’un en önemli müşterilerinden biri olduğuna vurgu yapılmıştı, bu durum Güney Koreli şirketin ilerideki hukuki ihtilafların önüne geçmek için pazarlık masasına oturmaya niyetli olduğuna dair bir işaret olarak yorumlanmıştı.

Apple’ın da Samsung’un bileşenlerine yaptığı yüklü miktarda yatırıma devam edeceğini söyleyebiliriz. Şirketin son model MacBook Air ve MacBook Pro’larında Güney Koreli şirketten alınan flaş depolama birimleri bulunuyor. Her ne kadar Apple RAM ve diğer donanımları tedarik ettiği iş ortaklarının listesini genişletiyor olsa da, şirketin Samsung’dan herhangi bir parça almaksızın üretim hattını işletebileceğini düşünmek zor, en azından kısa vadede durum böyle. Üstelik görülüyor ki, Samsung da buna izin vermeye pek niyetli değil. Reuters’in haberine göre şirketin bir yöneticisi son toplantıda bileşen tedarik sözleşmesinin hukuki ihtilaftan bağımsız bir konu olduğunu, bununla ilgili bir değişikliğin söz konusu olmadığını vurgulamış.

İlgili >> Reuters

İLGİLİ HABERLER