Teknoloji

Samsung Apple davasında jüri başkanını görevi suistimal ile suçluyor

Apple ve Samsung arasında dünyanın muhtelif yerlerinde süren hukuk mücadelesinin en önemli ayağı ABD’de görülen davaydı. ABD’de görülen davada Samsung’un Apple’a 1 milyar dolarlık bir tazminat ödemeye mahkum edilirken, bu kararın Samsung tarafından nasıl karşılanacağı da herkes tarafından biliniyordu. Bu kararın ardından itiraz için her türlü ince noktaya giden Samsung, olayı daha ilginç bir noktaya taşıdı ve jüri başkanı Velvin Hogan’ı görevi suistimal ile suçladı. Hogan’ın duruşma sonrası demeçlerini inceleyen Samsung avukatları mahkemeden jüri başkanı hakkında daha derin inceleme yapılmasını ve duruşmaların yeniden görülmesini talep etti.

Hogan, duruşmaların ardından verdiği çeşitli röpörtajlarda genelde standart ifadeler kullanmayı tercih etmişti. Jürinin suçlamalara maruz kalan tüm ürünleri incelediğini dile getiren Hogan, adil ve objektif davrandıklarının da sık sık altını çizmişti. Hogan’ın verdiği demeçlerin ardından Samsung avukatlarının dikkatini çektiği ve avukatların Hogan’ı inceleme sürecine başladığı belirtilirken, Hogan’ın jüriye seçilme sürecinin de araştırıldığı ifade edildi. Hogan’ın görüşme safhasına ilişkin olarak yaptığı açıklamalar ilginç olsa da, Amerikan hukuk tarihinde jüri hakkında görevi kötüye kullanma iddialarının nadiren görüldüğü ve de mahkemenin genelde bu konuda jüriden yana karar verdiği belirtiliyor. Jüri sisteminin değerli ve korunaklı bir sistem olduğunun altı çizlirken, Hakim Lucy Koh’un tüm çabalarına rağmen işi bu safhaya taşıyan şirketlerin bu riski başlangıçta aldığına dikkat çekiliyor.

Ancak, Samsung da Hogan konusundaki ısrarından kolay vazgeçecekmiş gibi durmuyor. Hogan’ın jüri seçimi ve incelemeler sırasında uygunsuz davrandığını iddia eden şirket, daha detaylı bir inceleme talep ediyor. ABD yasalarında jüri tarafından alınan kararların aşılması pek kolay olmasa da Samsung’un yapmaya çalıştığı şeyi imkansız olarak nitelemek mümkün değil. Samsung’un bu çabalarına ilişkin olarak Apple cephesinden henüz bir yanıt gelmezken, mahkemenin durumu nasıl değerlendireceği şimdiden merakla bekleniyor.

İlgili >> Samsung Başvurusu

İLGİLİ HABERLER