Teknoloji

Samsung Android internet tarayıcısına reklam engelleme özellikleri ekledi

samsung android adblock fast

Samsung Android telefonlarında ön yüklü olarak sunduğu internet tarayıcısına içerik ve reklam engelleme eklentileri için destek özelliği ekliyor. Güncellenen internet tarayıcısının Android Lollipop veya daha üstü sürümlere sahip Samsung telefonlarına dağıtımı başladı. Yenilenen internet tarayıcısı, kullanıcılara reklam engelleme yazılımlarını yüklemelerinde yardımcı olacak. Samsung’un reklam engelleme konusundaki yaklaşımı, Apple’ın iOS 9 ile birlikte Safari internet tarayıcısında uyguladığı reklam ve içerik engelleme yaklaşımıyla benzerlik gösteriyor. Reklam veya içerik engelleme araçları yükleme sürelerini ve mobil veri tüketimini aşağıya çekebiliyor.

Mobil cihazlardaki içerik engelleyiciler, geçtiğimiz eylül ayında iOS 9’un yayınlanmasıyla birlikte bir karmaşa yaratmış; ancak ilk heyecanın dinmesinin ardından reklam engelleme yazılımları iTunes App Store sıralamalarında aşağıya inmişti. Bu durum, söz konusu yazılımların ilk indiren kullanıcıların dışındaki halkaya açılmakta sıkıntı yaşadığı şeklinde yorumlanmıştı. Söz konusu Android olduğunda ise içerik engellemek bir tarayıcı eklentisi yükleyerek sağlanmıyor. Hem Google’ın Chrome tarayıcısı hem de Samsung’un Android cihazlarında ön yüklü olarak sunduğu web tarayıcısı içerik engelleme desteği vermiyor. Brave gibi bazı yeni tarayıcılar entegre reklam engelleme özelliği barındırsalar da, henüz Chrome kadar yaygın kullanım oranlarına erişebilmiş değiller. Bu karmaşa nedeniyle insanlar mobil cihazlarda reklam engellemeye masaüstünde olduğu kadar ilgi göstermiyor.

Ancak Samsung Android cihazlarında sunduğu yerleşik internet tarayıcısına reklam engelleme özelliği getirerek yeni bir dönemin kapılarını açmış olabilir. Güney Koreli şirketin sunduğu destekten faydalanan ilk reklam engelleme yazılımı ise Adblock Fast oldu. Ücretsiz yüklenebilen ve açık kaynaklı olan Adblock Fast, iOS ve masaüstünde Chrome ile Opera’da reklam engelleme hizmeti sunuyor. Eklentinin faaliyet gösterdiği platformlardaki kullanıcı sayısı ise 200 bini bulmuş durumda. Şirket Android eklentilerinin yükleme zamanını yüzde 51 oranında azalttığını iddia ediyor.

Kaç Samsung kullanıcısının reklam engelleme araçlarından faydalanacağı konusunda şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Bu araçların Samsung’un yerleşik internet tarayıcısına Google Chrome karşısında bir üstünlük sağlayıp sağlamayacağı da henüz bilinmiyor. Reklam engelleme yazılımlarından haberdar olanların bile iki tarayıcı arasındaki tercihini Google Chrome’dan yana kullanması daha muhtemel gözüküyor. Ancak iPhone’dan Samsung’a yeni geçiş yapanlar ve reklam engelleme özelliğini özleyenler için Güney Koreli şirketin sunduğu imkan cazip olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER