Teknoloji

Samsung akıllı telefon ve mobil ekran satışlarıyla geleceğe umutla bakıyor

samsung ces 2023

Samsung için işler son çeyreklerde pek yolunda gitmiyordu. Keskin kâr düşüşleri ve rekor zararlar açıklayan şirket, henüz eski rakamlarına dönemese de, son finans raporunda gelecek için iyimser bir tablo çiziyor. Güney Koreli teknoloji devi, amiral gemisi mobil cihazlarının ve birinci sınıf ekranlarının güçlü satışlarının son üç ayda önceki çeyreklere göre daha iyi performans gösterdiğini belirtti.

Şirket bellek ve dökümhane işlerini çatısı altında barındıran Cihaz Çözümleri bölümünün de kayıpları azalttığına dikkat çekti. Yapay zekânın popülaritesinin artmasına paralel olarak bellek çiplerine olan talebin de toparlanması öngörülüyor.

Samsung, 2023’ün üçüncü çeyreğini 67.4 trilyon won (1,41 trilyon TL) konsolide gelirle tamamladı. Bu, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12 oranında artışı gösteriyor. Şirket aynı zamanda çeyreği 2.43 trilyon won (50,9 milyar TL) kâr ile kapattı. Şirketin kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre üçte bir oranında daha az olsa da, bir önceki çeyrekte açıklanan miktarın çok daha üzerine çıktı.

Mobil ve ağ birimi ise 30 trilyon won (627,1 milyar TL) konsolide gelir ve 3.30 trilyon won (69 milyar TL) işletme kârı açıkladı. Samsung küresel akıllı telefon pazarının iyileşme sinyalleri göstermesine paralel olarak üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe kıyasla daha yüksek bir talep görüldüğünün altını çizdi. Şirket, ikinci çeyrekteki gelir düşüşünün büyük kısmını akıllı telefon pazarındaki küçülmeye bağlamıştı. Üçüncü çeyrekte Galaxy S23 serisinin “sağlam satış momentumunu” sürdürdüğü, katlanabilir, tablet ve giyilebilir cihazların ise güçlü satışlar kaydettiği belirtiliyor. Samsung, akıllı telefon satışlarının yıl sonu nedeniyle önümüzdeki çeyrekte artmasını ve “küresel ekonomik toparlanma beklentisiyle tüketici duyarlılığının istikrar kazanmasıyla” pazarın gelecek yıl toparlanmasını bekliyor.

iPhone 15 serisi de Samsung’a yaradı

Şirketin mobil ekran birimi de üçüncü çeyrekte iyi bir performans sergiledi. Şirket açıklamasında “Büyük müşteriler tarafından piyasaya sürülen yeni amiral gemisi modellerin kazanç artışında önemli bir rol oynadı” ifadesini kullandı. Burada kastedilenlerin Apple ve iPhone 15 serisi olduğunu tahmin etmek pek zor değil.

Samsung’un yarı iletken birimi ise çeyreği 3.75 trilyon won (78,3 milyar) işletme zararı açıkladı. Bir önceki çeyrekte 4.36 trilyon won zarar olduğunu düşününce tablonun biraz toparlandığı söylenebilir. Şirket, önümüzdeki dönemde PC’lere ve mobil cihazlara olan talebin artmasını bekliyor ve üretken yapay zeka uygulamaları sayesinde bulut hizmet sağlayıcılarından güçlü sunucu talebi bekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER