Teknoloji

Akıllı telefon pazarındaki koronavirüs sıkıntısı Samsung’a yarayabilir

Samsung Galaxy Z Flip Ön İnceleme - Video
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Koronavirüs salgını nedeniyle Çin’de alınan önlemler, üretim sektörünü ciddi anlamda etkileniyor. Akıllı telefon pazarı da bu etkiyi yoğun biçimde hissediyor. Analistler, bu sıkıntılar nedeniyle küresel akıllı telefon üretiminin son beş yıldaki en düşük seviyeye gerileyebileceğini belirtiyor. Apple bu etkiyi şimdiden resmi olarak doğrularken, akıllı telefon pazarındaki bu krizi en az hasarla atlatacak şirket olarak Samsung öne çıkıyor.

Trendforce tarafından hazırlanan rapora göre, montaj aşamasında yoğun şekilde insan gücünün kullanılması ve bileşen üretiminin de zayıflaması nedeniyle akıllı telefon üretimi yavaşlayacak. 2020’nin ilk çeyreğindeki akıllı telefon üretiminin bir yıl önceye kıyasla yüzde 12 oranında azalabileceği belirtilirken; bunun da son beş yıldaki en düşük seviyeyi beraberinde getirebileceği ifade ediliyor.

Raporda kamera ve diğer bileşenlerin üretiminde yaşanan sıkıntılara da dikkat çekiliyor. Bileşen üretimindeki problemler nedeniyle akıllı telefon üretimindeki düşüşün ikinci çeyreğe de yansıyabileceği belirtiliyor. Salgının kontrol altına alınamaması durumunda ise akıllı telefon pazarındaki problemlerin yıl geneline yayılabileceğinden endişe ediliyor.

Koronavirüs salgını, diğer tüketici elektroniği ürünlerini de etkileyecek gibi görünüyor. AirPods ve Apple Watch gibi giyilebilir ürünlerin üretiminin yüzde 16 oranında azalabileceği belirtiliyor. Dizüstü bilgisayar üretiminin ise çok daha kötü şekilde etkileneceği iddia ediliyor.

Trendforce’un raporuna göre, iPhone satışları yüzde 10 oranında düşebilir. Samsung’un satışları ise yüzde 3 oranında azalabilir. Reuters’te yayınlanan başka bir habere göre, iPhone satışlarındaki bu düşüş Samsung’un işine yarayabilir.

Samsung akıllı telefon üretimini büyük ölçüde Çin dışında gerçekleştiriyor

Pek çok şirket, akıllı telefonlarını büyük ölçüde Çin’de gerçekleştiriyor. Samsung ise uzun süredir mobil cihazlarının üretimi için Vietnam’a önemli yatırımlar yapıyor. Güney Koreli şirket, bu yatırımlarının karşılığını sonunda alacak gibi görünüyor.

Samsung, Çin akıllı telefon pazarının önde gelen oyuncularından biri değil. Bu durum da, mevcut koşullarda şirketin lehine işleyecek gibi görünüyor. Çin pazarındaki talep düşüşü, Samsung’u rakipleri kadar etkilemeyeceğe benziyor. Durumun gerçekten öngörüldüğü gibi işleyip işlemeyeceği zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER