Teknoloji

Samsung küresel akıllı telefon pazarında yine zirvede

galaxy s24 ultra samsung akıllı telefon

Samsung akıllı telefon pazarının zirvesini 2023’te bir dönem Apple’a kaptırmıştı. Güney Koreli şirket, 2024’ün ilk çeyreğiyle birlikte birincilik koltuğunu geri kazanmayı başarmışa benziyor. IDC’nin 2024’ün ilk çeyreğine ait ön verileri, Samsung’un 2010’dan bu yana sahip olduğu liderliği tekrar kazandığını gösteriyor.

Şirket, 2024’ün ilk üç aylık döneminde 60.1 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirerek yüzde 20.8’lik bir pazar payı elde etti. Aynı dönemde Apple 50.1 milyon sevkiyatla yüzde 17.3’lük bir pazar payının sahibi oldu. 2023’ün ilk çeyreğiyle kıyaslandığında iki şirkette de bir düşüş görülürken, Apple’daki kaybın (yüzde 9.6) Samsung’a (yüzde 0.7) kıyasla daha büyük olması dikkat çekiyor.

Küresel akıllı telefon pazarının zirvesindeki şirketler bu dönemde de değişmedi. Samsung ve Apple’ı yine Xiaomi, Transsion ve Oppo takip ediyor. Üçüncü sırada 40.8 milyon sevkiyatla Xiaomi takip ediyor. Dördüncü sırada 28.5 milyonla Transsion takip ediyor. Bu noktada geçtiğimiz yıla kıyasla dördüncü ve beşinci sıradakilerin yer değiştirdiğini belirtmekte fayda var. Oppo da 25.2 milyon sevkiyatla beşinci sırada bulunuyor.

IDC bu sayıların akıllı telefon pazarındaki güçlenmeyi işaret ettiğini belirtiyor. Araştırma Direktörü Nabila Popal’ın imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “İlk olarak, tüketiciler, cihazlarını daha uzun süre ellerinde tutacaklarını bilerek daha pahalı cihazları tercih ettikçe, değerde ve ortalama satış fiyatlarında (ASP’ler) büyüme görmeye devam ediyoruz. İkinci olarak, ilk 5 şirket arasında güç değişimi var ve bu durum, iyileşme sonrası dünyada piyasa oyuncularının stratejilerini ayarlamasıyla devam edecek.”

Samsung akıllı telefon pazarında daha güçlü bir pozisyonda

Açıklama şu şekilde devam ediyor: “Xiaomi, son iki yılda yaşanan büyük düşüşlerden güçlü bir şekilde geri dönüyor ve Transsion, uluslararası pazarlarda agresif bir büyüme ile İlk 5’te istikrarlı bir varlık haline geliyor. Buna karşılık, ilk 2 oyuncunun her ikisi de ilk çeyrekte negatif büyüme kaydederken, Samsung’un genel olarak son çeyreklere göre daha güçlü bir konumda olduğu görülüyor.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER