Teknoloji

Samsung 8 çekirdekli big.LITTLE tabanlı yongasetini gelecek yıl çıkarmayı planlıyor

Samsung’un gelecek yıl beklenen Samsung Galaxy S IV akıllı telefonuna Exynos 5450 yongasetini ekleyeceği söyleniyordu. Ancak EETimes tarafından geçilen habere Güney Koreli şirket daha ilgi çekici bir yongaset üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu işlemcinin ARM’in big.LITTLE teknolojisini kullanacağı iddia ediliyor.

big.LITTLE teknolojisi belirli bir sayıdaki Cortex-A15 çekirdeğini aynı sayıda düşük güç tüketimli Cortex-A7 çekirdeğiyle eşliyor, tıpkı NVIDIA’nın Tegra 3 yongasetinde olduğu gibi bir yongaset içinde düşük ve yüksek kapasiteli çekirdekler aynı anda bulunuyor. Yongaset iş yüküne göre yüksek ve düşük güçlü çekirdekler arasında otomatik olarak geçiş yapıyor. Bununla birlikte bu iki farklı çekirdek grubu aynı anda faaliyet göstermiyor.

Yongasetin 1.8 GHz hızında çalışan dört adet A15 ile 1.2 GHz hızında çalışan dört adet A7’yi bir arada bulunduracağı belirtiliyor. A7’lerin dört çekirdekli Cortex-A8 CPU’ya eşdeğer olduğu, bununla beraber dört adet A15 çekirdeğin şu anda Nexus 10’da bulunan ve güçlü olarak nitelendirilen Cortex-A15 tabanlı yongasete göre büyük performans artışı sağlayacağı belirtiliyor. 28 nm mimarisini baz alarak geliştirilecek bu işlemcide 2 MB ön bellek de bulunacak.

Samsung’un bu iddialı yongaseti Galaxy S IV’e mi, yoksa bir tablete mi ekleyeceğini şu an için bilmiyoruz; 2013 cihaz planlarıyla ilgili haberlerin sayısı arttıkça karşımıza daha net bir resim çıkacaktır.

İlgili >> EETimes

İLGİLİ HABERLER