Teknoloji

Samsung 3nm çip üretiminde TSMC’yi geçmeyi başardı

samsung 3nm

Samsung, Bloomberg’in haberine göre, 3nm tabanlı çipler üretmeye başlayarak rakip çip üreticisi TSMC’yi güç verimli üretim sürecinde geçmeyi başardı. TSMC’nin 3nm tabanlı sürecinin 2022’nin ikinci yarısına kadar seri üretime geçmesi beklenmiyor.

Samsung, yeni üretim sürecinin önceki 5 nm sürecinden yüzde 45 daha verimli olduğunu, ayrıca yüzde 23 daha yüksek performansa ve yüzde 16 daha küçük yüzey alanına sahip olduğunu söylüyor. Gelecekte, ikinci nesil 3nm sürecinin güç tüketimini ve boyutunu sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 35 azaltabileceğini, performansı ise yüzde 30 artırabileceğini umuyor.

Söz konusu duyuru, Samsung’un sözleşmeli çip üretimi pazarına hakim olan ve iPhone’lar, iPad’ler, MacBook’lar ve Mac’ler için Apple’ın çiplerinin üreticisi olan TSMC ile rekabet etme çabaları içinde önemli bir kilometre taşıdır. Ancak Bloomberg, Samsung’un yeni 3nm sürecinin maliyet verimliliğinin, pazarın lideriyle rekabet edebildiğini kanıtlayana kadar TSMC’nin pazar payı seviyesine doğru ilerleme kaydetmesinin pek mümkün olmadığını bildiriyor.

Samsung, çiplerin başlangıç aşamasında yüksek performanslı ve düşük güçlü bilgi işlem uygulamaları için üretileceğini, ancak en sonunda mobil cihazlara geçmeyi planladığını söyledi. Bloomberg, çiplerin şimdilik Güney Kore’de, başlangıçta Pyeongtaek’e genişlemeden önce Hwaseong tesislerinde üretileceğini belirtiyor. İlk çıkan haberlere göre 3nm çiplerin üretileceğinin iddia edildiği, şirketin yakında ABD’nin Teksas eyaletinde kuracağı çip fabrikasının 2024 yılına kadar seri üretime başlaması planlanmıyor.

ABD, Avrupa ve Çin’in, üreticilerin kendi toprakları içinde daha fazla çip üretmesi için rekabet etmesiyle birlikte, son küresel çip kıtlığının da bir sonucu olarak, çip üretim yerleri büyük oranda inceleme altına alındı.

İLGİLİ HABERLER