Teknoloji

Samsung 2023’ü büyük kâr düşüşüyle kapattı

samsung oled

Samsung 2023’ün dördüncü çeyreğine ve yıl geneline ait finans raporunu yayınladı. Raporu Güney Koreli şirket için en hafif tabirle “hayal kırıklığı” şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır. Şirketin toplam satışlarındaki satış üst üste iki yıl devam ederken, 2023’teki düşüş oranı yüzde 14 oldu.

2023 genelinde şirketin operasyon kârı 6.57 trilyon won (151,79 milyar TL) olarak gerçekleşti. Bunun 2022’de açıklanan 43.38 trilyon won net gelirden neredeyse yedi kat daha düşük olması dikkat çekiyor.

Şirketten yapılan açıklamada, yılın son çeyreğinde hem gelirin hem de kârın diğer üç çeyreğe kıyasla arttığı belirtildi. Bu artışta en önemli rolün yükselen satış performansına ve daha yüksek bellek fiyatlarına ait olduğu ifade edildi. Buna ek olarak, yüksek kaliteli ekran ürünlerinin güçlü satışlarının sürdüğüne de dikkat çekildi.

Şirket, katma değeri yüksek ürünlerin satışını artırarak kârlılığı artırmaya odaklanacağını söyledi. Buna üretken yapay zekâya sahip cihazlar (Galaxy S24 serisi) ve bir yazılım güncellemesiyle yeni Galaxy AI özelliklerini alması beklenen mevcut katlanabilir cihazlar da dahil.

Akıllı telefon satışları dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe göre kısmen artsa da, yıllık bazda satışlar yüzde 7 oranında düştü. Kârdaki düşüş ise yüzde 20 oranında gerçekleşti.

Samsung üst segment telefon satışlarında artış bekliyor

Galaxy S serisi her yılın ilk çeyreğinde tanıtıldığı için şirketin Mobil Deneyimler birimi için bu dönem iyi geçiyor. Bu çizginin 2024’ün ilk çeyreğinde S24 serisiyle birlikte de sürmesi bekleniyor. Samsung akıllı telefon satışlarının azalmasını, ancak üst sınıf telefon segmentinin de büyümesini bekliyor.

İLGİLİ HABERLER