Manşetler

Samsung’un operasyon kârı iki yıl aradan sonra düştü

samsung tsmc
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung da birçok büyük şirket gibi geride kalan üç aylık döneme ait finans raporunu açıkladı. Şirket iki yıl sonra ilk kez operasyon kârında azalma rapor etti. Bu durum ilkbaharda beklenen yeni nesil amiral gemisi cihazın çıkışının öncesinde büyümeyle ilgili endişlerin doğmasına neden olabilir, ancak Samsung’un bu düşüşün sorun yaratmayacağını gösteren mantıklı açıklamaları bulunuyor.

samsung-logo-240114

Güney Koreli şirket 2013 takvim yılının son çeyreğinde 8.3 trilyon won (7.7 milyar dolar – 17.65 milyar TL) operasyon geliri elde etti. Bu, bir yıl önce elde edilen 8.27 milyar dolarlık rakama göre yüzde 6’lık düşüş anlamına geliyor. Aynı zamanda 2013’ün üçüncü çeyreğine göre kârın yüzde 18 oranında düştüğünü de gösteriyor.

Ne var ki, Samsung normale göre daha düşük gelen operasyon kârının nedeni olarak azalan akıllı telefon satışlarını değil, çeyrek yıl içinde çalışanlarına şirketin yeni yönetim stratejisinin yirminci yılı şerefine yaptığı 745 milyon dolarlık prim ödemesini sorumlu gösterdi. Güney Kore’nin para birimi won’un diğer para birimleri karşısında değer kazanması da diğer para birimleri cinsinden kayıp oluşmasına neden oluyor.

Şirketin söylediğine göre akıllı telefon satışları iyi gidiyor, tablet satışları da Galaxy Tab serisinin yeni üyeleri sayesinde iki katına çıktı. Ayrıca Samsung yıl sonu döneminde pazarlama bütçesinin biraz şiştiğini, ancak bunun kârın azalmasındaki ana nedenlerden biri olmadığını da dile getirdi.

Ayrıca şirket Samsung’un Smart TV ve 60 inç üstü TV’lerinin eskisine göre daha iyi performans göstermesine rağmen, aşırı arzın yapıldığı TV panel pazarının olumsuzluğa yol açtığını vurguladı. Beyaz eşyaları da içinde barındıran Görsel Ekran ve Dijital Eşyalar iş birimi önceki çeyreğe göre yüzde 88 daha fazla kâr elde etti. Görüntü paneli tarafında Samsung OLED faaliyetlerini akıllı telefon, tablet ve giyilebilri cihazlara da açmak istediğini kaydetti. Şirketin bükülebilri TV, sarmalayan ekrana sahip bir akıllı telefon gibi projelere sahip olduğu biliniyor.

İlgili >> The Verge, Samsung

İLGİLİ HABERLER