Manşetler

Samsung 16 TB kapasiteli SSD ile rekor kırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-ssd-16-tb-140815

Samsung’un bugünlerdeki en büyük duyuruları Galaxy Note 5 ve Galaxy S6 Edge+ olabilir, ancak donanım tutkunları için bundan daha önemli bir duyuru yapıldı, o da şirketin 16 terabayt kapasiteli flaş bellek sürücüsü.

Flaş bellek teknolojisi sunduğu yüksek hızla biliniyor, ancak genellikle bu bellek teknolojisine sahip ürünlerin depolama alanı kapasitesi bakımından sabit disk sürücüleriyle boy ölçüşemediğini görüyoruz. En yüksek kapasiteli manyetik dönüşlü sürücüler 8-10 TB civarında depolama alanlarıyla geliyor.

Samsung yeni 256 gigabit NAND flaş plaka teknolojisini üç boyutlu yığınlama tekniğiyle efektif şekilde birleştirerek daha fazla depolama kapasitesini aynı hacme sığdırmayı başarmış. Böylelikle 16 TB’lık depolama alanına erişmek mümkün olmuş.

Normalde flaş yongalar iki boyutlu plakaya düz şekilde yerleştirilir, ancak Samsung bunun yerine birkaç bellek hücre katmanını yan yana yığarak daha yüksek depolama yoğunluğuna ulaşmayı başarmış.

Samsung bu sürücülerden 48 tane barındıran bir sunucu teknolojisini de sergiliyor. Bu sunucu saniyede 2 milyon giriş/çıkış işlemi yapma yeteneğine sahipken, bireysel tüketici sınıfındaki ortalama bir SSD en fazla 90 bin civarında işlem gerçekleştirebiliyor.

Görsel: ArsTechnica
Görsel: ArsTechnica

Bütün bu depolama kapasitesi 2.5 inç’lik bir sürücü kutusuna sığıyor. Ne var ki, dizüstü bilgisayarlarda bulunan modüllerden biraz daha kalın olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Samsung bu sürücünün fiyatını açıklamadı, ancak onun daha çok kurumsal kullanıcıları hedeflediği düşünülüyor. ArsTechnica, sürücünün 5000 dolardan yüksek fiyata mal olacağını tahmin ediyor. Şu anda var olan 2.5 TB kapasiteli Samsung SSD’leri 1000 dolarlık yurt dışı fiyatlarıyla alıcı buluyor. Daha fazla kapasite daha yüksek fiyat demek.

İLGİLİ HABERLER