Teknoloji

Sam Altman, OpenAI yönetim kuruluna geri dönüyor

sam altman openai

OpenAI’nin kar amacı gütmeyen kurulu tarafından yapılan bağımsız bir araştırma, CEO Sam Altman’ın davranışlarının kendisinin görevden alınmasını gerektirmediğini buldu. Geçtiğimiz kasım ayındaki bir yönetim kurulu darbesinden sağ çıkan Altman, şimdi yönetim kuruluna da geri dönüyor.

Konuyla ilgili basın açıklamasında kurul başkanı Bret Taylor, WilmerHale hukuk şirketinin, kurul üyeleri ve çalışanlarla görüşmeler yaparak “30.000’den fazla dokümanı” incelediğini ve sonuç olarak Altman ile kurucu ortak Greg Brockman’ın “OpenAI için doğru liderler olduğu” sonucuna vardığını belirtti.

Altman’a ek olarak Taylor, OpenAI yönetim kuruluna alınan üç yeni üyeyi daha duyurdu: Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın eski CEO’su Sue Desmond-Hellmann, Sony’de eski bir hukuk yöneticisi olan Nicole Seligman ve Instacart’ın CEO’su Fidji Simo. Bu üyeler; Taylor, Altman, Quora CEO’su Adam D’Angelo ve Larry Summers ile birlikte OpenAI’nin kar amacı gütmeyen ana şirketini yönetecek.

OpenAI ve Sam Altman’ın yolculuğu

OpenAI’nin WilmerHale araştırmasının kamuoyuna sunulan özeti, Altman’ın geçen sonbaharda neden aniden görevden alındığını merak edenler için detaylardan yoksun görünüyor. Hukuk firması, kurulun Altman’ı aniden görevden alarak “iç yönetim zorluklarını hafifleteceğine” inandığını ve bu “kararın ürün güvenliği veya güvenlik, geliştirme hızı, OpenAI’nin finansal durumu veya yatırımcılara, müşterilere veya iş ortaklarınıza yapılan açıklamalara dair endişeler nedeniyle ortaya çıkmadığını” belirtti.

Araştırmanın özeti, OpenAI’nin önceki kurulunun Altman’ı görevden alma kararını haklı çıkarmak için kullandığı belirsiz dili kullanıyor: OpenAI çalışanlarının “The Blip” olarak adlandırdığı olay, “önceki yönetim kurulu ile Sam Altman arasındaki ilişkinin bozulması ve güven kaybının bir sonucu” olarak nitelendiriliyor. WilmerHale, önceki kurulun “anahtar paydaşlara önceden haber vermeden ve Altman’ın önceki yönetim kurulunun endişelerini ele alma fırsatı olmadan” hareket ettiği kanısına vardı.

Cuma günü gazetecilerle yapılan kısa bir video görüşmesinde Altman, “eski bir OpenAI yönetim kurulu üyesinin eylemleriyle OpenAI’ya zarar verdiğine inandığı” için özür diledi ancak daha fazla detaya girmekten kaçındı. Altman’ın, OpenAI’nin güvenlik yaklaşımını eleştiren bir akademik makaleyi ortaklaşa yazan eski kurul üyesi Helen Toner ile çatıştığı ve diğerlerinin Altman’ın diğer yatırımlarından kaynaklanan çıkar çatışmaları konusunda endişe duyduğu yaygın olarak rapor edildi.

OpenAI, cuma günü çalışanlar için çıkar çatışması politikasını “güçlendirme” planlarını açıkladı ancak detay vermedi ve çalışanlar ile taşeronlar için bir ihbar hattı oluşturacağını belirtti.

Gazetecilerle yapılan görüşmede Altman, yanında Bret Taylor otururken neşeli görünüyordu. Bir noktada, başarısız darbe girişiminde kilit rol oynayan ancak Altman geri dönmezse OpenAI çalışanlarının çoğunluğunun istifa etmekle tehdit etmesi üzerine taraflarını değiştiren kurucu ortak ve baş bilim adamı Ilya Sutskever’in iş durumu hakkında soru soruldu.

Sutskever o zamandan beri sessiz kaldı, şirketle olan ilişkisi hakkında soruları beraberinde getirdi. Görüşmede Altman, duyurulacak bir şey olmadığını, ancak “Ilya’nın harika olduğunu” ve “kariyerinin geri kalanında birlikte çalışmayı umduğunu” söyledi. Altman, son zamanlardaki sızıntıların, şirket üyelerini birbirine karşı çıkarmayı amaçladığın, ancak bu durumun işe yaramadığını belirterek, tüm bu olayın sona ermiş olmasından memnun olduğunu ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER