BilimManşetler

Sağlık Bakanlığı ve Türk Telekom kişisel sağlık sistemi E-Nabız’ı duyurdu

E-nabiz-logo-030415

Günümüzde teknolojinin imkanlarından sıklıkla faydalanılan alanlardan birisi de sağlık. İlk etapta daha çok tıbbi personelin faydalanacağı ürün, yazılım ve servisler ortaya çıksa da, özellikle mobil cihazların gelişimiyle birlikte son kullanıcı da teknolojinin sağlık alanındaki gelişimini daha yoğun biçimde deneyimleyebiliyor. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Türk Telekom ile birlikte geliştirdiği sağlık takip sistemi E-Nabız, bakanlık tarafından “Dijital Sağlık Karnesi” olarak tanımlanıyor. Vatandaşlara Türkiye’nin dört bir yanındaki doktorlara ulaşma imkanı sağlayacak olan E-Nabız, ülkedeki tüm kamu hastanelerinde kullanılacak.

E-Nabız’ın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, sağlık dinamiklerinin iletişimle buluştuğu bir dönemin içinde olunduğunu belirtti. Ülke insanının sağlık anlamında daha fazlasını hak ettiğini ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanmaya gayret ettiklerini söyleyen Müezzinoğlu, E-Nabız’ı “sağlıklı bir gelecek için sağlık hizmetlerini parmakların ucuna getiren bir sistem” olarak niteledi. E-Nabız’ın sağlık hizmetlerinde vatandaşlarla olan koordinasyonu ve iletişimi güçlendireceğini dile getiren Sağlık Bakanı, gelecekte de daha iyi sağlık hizmeti sunma adına benzer projelerin hayata geçirleceğinin altını çizdi. Müezzinoğlu E-Nabız’ın ciddi anlamda tasarruf imkanı sağladığını belirtmeyi ihmal etmedi.

Toplantıda konuşan Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca ise Türk Telekom Grubu olarak Türkiye’nin dijital dönüşümü hedefinde çok değerli yer tutan bir projeyi daha hayata geçirdiklerini ifade etti. E-Nabız’ın Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan hizmetlere yeni bir soluk getireceğini söyleyen Akarca, bu sisteme katkı sağlamaktan ötürü gurur duyduklarının altını çizdi.

İlk etapta E-Nabız’ın 860 sağlık kuruluşunda hayata geçeceğini belirten Akarca, önümüzdeki dönemde sistemin 81 ile yayılacağının müjdesini verdi.

E-Nabız sistemine www.enabiz.gov.tr adresi üzerinden erişiliyor. Giriş yapmak için TC Kimlik Numarasıyla birlikte E-Devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imza kullanılabiliyor. Cep telefonuna gönderilen tek kullanımlık şifre ise ikinci güvenlik aşamasını oluşturuyor. E-Devlet şifresi bulunmayan kişiler aile hekimlerine cep telefonu numaralarına kayıt ettirdikten sonra SMS ile gönderilecek şifre sayesinde E-Nabız sisteminin kapılarını açabilecek.

E-Nabız ile sağlık kuruluşlarında alınan tüm hizmetlere detaylı biçimde erişilebilecek. Buna ek olarak; dileyen vatandaşlar saatlik, günlük ve haftalık sağlık verilerini sisteme kaydedebilecek ve E-Nabız üzerinden doktorlarıyla paylaşabilecek. Akılı cihazlardan ve giyilebilir ürünlerden alınan sağlıkla ilgili veriler de E-Nabız sistemine kaydedilebilecek. Ancak henüz E-Nabız’ın iOS ve Android uygulamalarının yayınlanmadığını belirtmekte fayda var.

E-Nabiz-ios-030415

Vatandaşların E-Nabız’a kaydettikleri sağlık bilgilerinin rızaları olmadan hiç kimseyle paylaşılmayacağının altı çizilirken, dileyen kullanıcıların sistemden tüm bilgilerini silme gibi bir seçeneği de bulunuyor. Kişilerin onayıyla doktorlar arasında bilgi paylaşımı yapılabilmesi sayesinde tekrarlayan sağlık harcamalarında ciddi bir tasarruf edilmesi öngörülüyor.

Sağlık kuruluşlarından alınan hizmeti notlandırma özelliği sunan E-Nabız sayesinde doğrudan 112 Acil Servis ile iletişime geçmek veya Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne giriş yapmadan muayene randevusu almak mümkün oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER