Teknoloji

Safari’nin mobil sürümü artık cihazın hareket ettiği yönü anlıyor – Video

Apple iOS 4.2 ile birlikte Safari web geliştiricilerine ivmeölçer ve jiroskop erişimi de sağlamaya başladı. Bu, iPhone, iPod touch ve iPad uyumlu sitelerin bu hareket sensörleriyle kontrol edilebileceği anlamına geliyor. Yazılım geliştiricisi Maximiliano Firtman iOS 4.2’nin sunduğu bu nimetten faydalanmakta gecikmemiş ve W3C’nin CihazYönlendirme API taslağını baz alan bir hareket eden top sunumu hazırlamış.

Hazırlanan bu örnek programcıkta JavaScript ve CSS3 kullanılmış. Temel olarak, topun hareketleri cihazın çeşitli yönlere doğru hareket ettirilmesiyle gerçekleştiriliyor. Merak edenler i-cihazlarındaki Safari web tarayıcısı üzerinden http://ad.ag/wjmtgt adresini ziyaret ederek bu sunumu kendi gözleriyle görüp deneyebilirler.

iOS yönelim API’ları bir süredir yalın uygulama geliştiren iOS SDK kullanıcılarının erişimine açık durumda, ancak bu API’lar iOS 4.2 ile birlikte ilk kez web tabanlı uygulama geliştiren yazılımcılara da açılmış oldu. Bu yeni işlevle birlikte hareket algılama kabiliyetli web tabanlı oyunların kapısı açılabilir, karmaşık web sayfalarında gezinme işlemi telefonu çeşitli yönlere doğru hareket ettirerek gerçekleştirilebilir. Öte yandan, arttırılmış gerçeklik tabanlı uygulamaların bundan böyle iOS cihazlarında depolanmasına da gerek kalmayabilir.

Video: Safari web tarayıcısı üzerinde ivmeölçeri kullanma

İlgili – Maximiliano Firtman

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER