Teknoloji

Safari internet tarayıcısı pazarındaki yerini kaybetmek üzere

safari 15 internet tarayıcısı

Apple’ın Safari internet tarayıcısı hiçbir zaman Google Chrome kadar popüler bir seçenek olmadı. Yine de, Safari uzun süredir en çok kullanılan internet tarayıcıları listesinde Chrome’u takip ediyor. Ancak yeni veriler, Safari’nin ikinci sırayı kaybetmek üzere olduğunu gösteriyor.

StatCounter’ın verilerine göre, Safari 2022’nin ocak ayı itibarıyla dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcıları sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Ancak rakiplerinden ikisi, Safari’nin ensesine iyiden iyiye yaklaşmış durumda.

Masaüstü kullanıcılarının yüzde 9.84’ü Safari’yi tercih ediyor. Microsoft Edge ise yüzde 9.54 ile Safari’yi takip ediyor. 2021’in ocak ayı itibarıyla pazar payı yüzde 8.1 olan Mozilla Firefox’un payı ise yüzde 9.18’e çıktı. Google Chrome ise yüzde 65.38’lik payıyla zirvedeki yerini koruyor.

Safari’nin geçtiğimiz yılın ocak ayındaki pazar payı yüzde 10.38 seviyesindeydi. Bu da Apple’ın internet tarayıcısının kullanıcılarını rakiplerine kaptıracağı anlamına geliyor. Eğer Safari’nin kullanıcı kaybı sürerse, Edge ve Firefox’a geçilmesi sürpriz olmayacaktır.

Safari, ABD internet tarayıcısı pazarında ise daha rahat bir konumda. Burada Safari’nin pazar payı yüzde 18.12, Microsoft Edge’in pazar payı ise yüzde 12.09 seviyesinde. Avrupa’da ise Safari ikinci sıradaki yerini kaybetmiş durumda. Apple’ın Mac’lerinde yüklü şekilde sunulan Safari, Windows bilgisayarlara da yüklenebiliyor.

İLGİLİ HABERLER