Teknoloji

Safari 5 Extensions ve Safari Reader gibi yeniliklerle geldi (güncellendi)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın Safari internet tarayıcısının yeni sürümüyle ilgili bilgileri WWDC 2010 açılış konferansında duyurmasını bekliyorduk, ancak Apple bunun yerine Safari 5’i bir basın bülteniyle duyurmayhı tercih etti.

Hem PC hem de Mac için indirilmeye sunulmuş olan Safari 5’teki en büyük yeniliklerden bir tanesi Safari Reader uygulaması. Safari 4’e göre yüzde 30 performans artışı sunan bu yeni sürümde Microsoft’un Bing’i de arama motoru seçenekleri arasına ekleniyor. Tabii ki, Yahoo ve Google da aramam motoru seçenekleri arasında yer almaya devam ediyor.

Apple, tarayıcıya Firefox’taki eklentilerin bir benzeri olacak şekilde Extensions adı verilen bir işlev ekledi. Yazılım geliştiriciler HTML5, CSS ve JavaScript kullanarak internette sörf deneyimini daha da güzel hâle getirebilecekler. Safari Reader özelliği web sitesindeki tüm makaleleri otomatik olarak saptıyor ve bunları sadece yazı görünümünde sergiliyor. Apple birtakım benchmark işleri de yapmış, Safari 5 JavaScript kodlarını Chrome 5.0’a göre yüzde 3 daha hızlı çalıştırırken bu rakam Firefox 3.6’ya göre iki katına çıkıyormuş, Apple bundan gururla bahsediyor. Internet Explorer’dan bahsedilmiyor bile…

Aşağıdaki bağlantıdan Safari 5’i bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Güncelleme: Safari 5’i aşağıda verdiğimiz bağlantıdan indirip bilgisayarımıza kurduk. 31 MB’lık bir kurulum dosyasıyla gelen Safari 5’in sunumu çok kısa bir sürede tamamlanıyor. Bilgisayarı yeniden başlatmak da gerekmiyor.

1. Safari Reader uygulamasını çok beğendiğimizi söylemeliyiz. Teknoblog’a giren ziyaretçiler, makalelerin bulunduğu sayfalara girerlerse adres çubuğunun sağ kenarında “Reader” ikonunun çıktığını göreceklerdir. Bu ikona tıkladığınızda makaleyi aşağıdaki gibi görüntüleyebiliyorsunuz.

2. Apple’ın canıgönülden desteklediği HTML 5 desteği Safari 5’te mevcut. YouTube’un HTML 5 videolarını izleyebilirsiniz.

3. Bing arama moturu Google ve Yahoo’nun altındaki yerini almış.

4. Extensions adı verilen eklentileri görmek  mümkün olmadı. Belki Windows XP yüklü bir bilgisayara indirdiğimiz için görmek mümkün olmamıştır.

İlgili – Safari 5

İLGİLİ HABERLER