Teknoloji

Rusya’dan Google’a büyük YouTube cezası

rusya youtube

Rusya YouTube üzerinde paylaşılan ve ülkedeki yasalara aykırı olan videolar nedeniyle Google’a 21,1 milyar ruble (6,5 milyar TL) ceza kesti. Rusya’nın iletişim düzenleme kurulu Roskomnadzor tarafından yapılan açıklamada, YouTube’un “yasaklanmış içerik”lerin kaldırılmasına yönelik taleplere uymadığı belirtildi. Söz konusu içeriklerin arasında “aşırılığı ve terörizmi yücelten” videoların olduğu ifade edildi.

Roskomnadzor geçtiğimiz mart ayında Google’ı “illegal” YouTube videolarını kaldırmadığı için tehdit etmiş ve cezaların 8 milyon rubleden (2,47 milyon TL) başlayıp şirketin yıllık gelirinin yüzde 20’sine çıkabileceği belirtilmişti. 21.1 milyar ruble, Google’ın Rusya’daki gelirinin büyük bir kısmına tekabül ediyor. Ancak şirketin bu cezayı ödeyip ödemeyeceği belirsizliğini koruyor.

Google Rusya’daki operasyonlarını kapatma kararını geçtiğimiz mayıs ayında açıklamıştı. Açıklamada Rus devletinin şirketin ülkedeki mal varlıklarına el koyduğu ve operasyonları çalışır tutmanın mümkün olmadığı belirtilmişti. Arama devinin Rusya ofisi geçtiğimiz ay iflas başvurusu yapmıştı.

Rusya YouTube nedeniyle cezalandırdığı Google’a geçtiğimiz aralık ayında da, yine yasaklanmış içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle, 100 milyon dolar ceza kesmişti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali de işleri biraz daha kızıştırmıştı.

İLGİLİ HABERLER