Teknoloji

Rusya yeni uzay istasyonunun modelini sergiledi

rusya ross

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekileceğini bir süre önce açıklamıştı. Ülkenin uzay ajansı Roscosmos, bu ayrılık sonrası faaliyete geçecek yeni uzay istasyonunun modelini sergiledi.

Yeni uzay istasyonu, Rus devlet medyası tarafından şu an için ROSS adıyla anılıyor. Uzay tesisi iki aşamayla fırlatılacak. İlk etapta dört modül yörüngeye gönderilecek. Tam kapasitede ise altı modül çalışacak. Dört kişinin kalabileceği ROSS’un Rusya’ya Dünya’yı ISS’e kıyasla daha iyi izleme imkanı sağlayacağı belirtildi.

Yeni istasyonla ilgili olarak henüz somut detaylar paylaşılmış değil. Roscosmos henüz bir tarih vermese de, devlet medyası ilk aşamanın 2025 ile 2030 arasında uzaya gönderilmesini planlıyor. İkinci aşamanın faaliyete geçişi ise 2030 ile 2035 arasında tamamlanacak. 2024’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çıkmayı planlayan Rusya’yı görece uzun bir aranın beklediği söylenebilir.

rusya rossRoscosmos, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılma kararını temmuz ayında açıklamıştı. Ayrılık kararı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Batı tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle alınmıştı. 2024’ün sonuna kadar sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecek olan Rusya, ABD ile koltuk değişimini de sürdürecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER