Teknoloji

Facebook ve Instagram’ı yasaklayan Rusya, WhatsApp’a dokunmadı

whatsapp android rusya
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Rusya’nın başkenti Moskova’daki bir mahkeme, Facebook ve Instagram’ı “aşırı” faaliyetler nedeniyle suçlu buldu. Bu karar, Meta’nın bünyesindeki iki platform için geçtiğimiz günlerde uygulamaya koyulan yasağın süreceği anlamına geliyor. Facebook ve Instagram’ı engelleyen Rusya, Meta bünyesindeki bir diğer önemli platform olan WhatsApp içinse herhangi bir yasak kararı almış değil.

Rusya, Meta bünyesindeki Facebook’un bazı ülkelerde Rus askerlerine ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik nefret söylemine izin vereceğini açıklamasının ardından olayı mahkemeye taşımıştı. Açılan davanın sonuca bağlanması da fazla zaman almadı.

Facebook ve Instagram’a erişimi engelleyen Rusya’nın WhatsApp’a dokunmamasında servisin ülkedeki popülaritesi etkili olmuş gibi görünüyor. Deloitte tarafından 2021’de yapılan bir araştırmaya göre, ülkedeki 14 yaş üstü nüfusun neredeyse yüzde 80’i iletişim için WhatsApp’ı kullanıyor.

Ancak Meta’ya açılan davanın ardından WhatsApp ülkedeki en popüler mesajlaşma servisi olma unvanını Telegram’a kaptırdı. WhatsApp’a erişim engeli getirilmesinden endişe duyan pek çok kişi, Telegram’a geçiş yaptı. Konuyla ilgili bilgiyi Rus telekom operatörü Megafon, Reuters ile paylaştı.

Mahkemenin kararı, Meta’nın Rusya’da ofis açmasını engelliyor. Ancak Meta’nın platformlarına erişebilen ve bunları kullanabilen Rus vatandaşlarına herhangi bir yaptırım uygulanmayacak. Rus halkının büyük kısmı, erişimi engellenen Batı merkezli platformlara ulaşmak için VPN kullanıyor.

WhatsApp şimdilik Rusya tarafından yasaklanmasa da, teknoloji şirketleri ve Rusya arasındaki gerilim artarak sürecek gibi görünüyor. Samsung, Microsoft, Apple ve LG’nin de aralarında bulunduğu şirketler Rusya’da ürün satışını durdurmuştu. Apple ve Google gibi şirketlerin App Store, iCloud, Google Pay gibi servisleri de hâlihazırda Rusya’da çalışmıyor.

İLGİLİ HABERLER