Manşetler

Rusya devlet memurlarının WhatsApp ve Google kullanmasını yasaklayabilir

whatsapp hd fotoğraf gönderme

rusya whatsappRus hükümeti, devlet kurumlarda çalışan memurların WhatsApp ve Google kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor. Hükümetin resmi basın servisine dayandırılan habere göre, söz konusu kararın altında ulusal güvenlik endişeleri yatıyor.

Söz konusu girişimin altında ise Nikolay Patruşev tarafından yönetilen Rusya Güvenlik Konseyi’nin imzası bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bağlı olarak çalışan bu konsey, Putin’in ulusal güvenlik meselelerine dair kararlarını hayata geçirmek için gerekli çerçeveyi oluşturuyor.

Rus hükümeti, bilişim teknolojileri konusunda dışarıya bağımlı olmaktan duyduğu rahatsızlığa dair ilk işaretleri geçtiğimiz yıl vermişti. Patruşev’e göre, bölgesel ve yerel devlet memurlarının Rusya Federasyonu dışındaki şirketlere ait bilişim ve telekomünikasyon kaynaklarını kullanması ciddi bir tehlike niteliği taşıyor. Patruşev, yabancı cihaz ve bilişim teknolojilerinin yabancı istihbarat servisleri tarafından geliştirilen zararlı yazılımları barındırabileceğini savundu.

Rusya Güvenlik Konseyi tarafından hazırlanan taslak, Rus parlamentosu Duma tarafından da destekleniyor. Duma Bilgi Politikası Komitesi Başkanvekili Vadim Dengin, Batı’da geliştirilen yazılımların ulusal mevzuat olmadan Rusya’daki her şeyi kontrol edebildiğini savundu.

Bütün bu gelişmeler ışığında Duma’nın devlet memurlarının WhatsApp, Google ve benzeri servisleri kullanmasını önleyecek bir yasayı onaylaması bekleniyor. Söz konusu yasanın ihlâllere karşı para cezası da getirmesi öngörülüyor.

Rusya WhatsApp ve Google’ı ciddi tehditler olarak değerlendiriyor

Bilişim güvenliği alanında çalışan bazı Rus analistler de hükümetin bu girişimini destekliyor. Bilgi Demokrasisi Vakfı Başkanı olan ve Rusya’nın önde gelen bilişim güvenliği analistleri arasında bulunan Ilya Massukh, söz konusu servis ve sunucuların Rusya’nın bilişim güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini belirtti. Massukh, söz konusu tehdidi hali hazırda Rusya’da yaşayan Edward Snowden’in de doğruladığının altını çizdi. Ancak bazı uzmanlar ve teknoloji endüstrisinin belli isimleri, söz konusu kararın uygulanması durumunda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini belirtmekten geri kalmıyor.

İLGİLİ HABERLER