Teknoloji

Rusya 2018’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na turistik yolculukları yeniden başlatmayı planlıyor

rusya-uzay-250315

Rusya’nın resmi uzay ajansı Roscosmos, NASA ile mevcut kontratının sona ermesinin ardından oluşacak zararı telafi etmek adına 2018’de uzay turizmi programını yeniden başlatmayı hedefliyor. Yapılan açıklamada Roscosmos’un Soyuz uzay gemileriyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Rus kanadına kısa süreli turistik yolculuklar düzenlemeyi planladığı belirtildi.

Roscosmos 2001 ve 2009 yılları arasındaki dönemde Uluslararası Uzay İstasyonuna sekiz turist taşımıştı. İstasyondaki mürettebat sayısının üçten altıya yükseltilmesi üzerine ise bu seyahatler durdurulmuştu. Roscosmos bu süre içinde NASA ve diğer uzay ajanslarının astronotlarını istasyona taşımaya devam etmişti. Uzaya seyahat için seçeneklerin artması ve NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na mürettebat taşımak için Soyuz uzay gemilerini kullanmayı bırakacak olması, Roscosmos’un turistik seyahatleri yeniden başlatma kararını almasını sağladı.

2011’de uzay mekiği programını sonlandıran NASA, şu anda mürettebatını Soyuz uzay gemileriyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyor. Ancak 2018’den itibaren NASA, bu süreci özel şirketlere ait araçlarla yürütmeyi planlıyor. NASA ve Roscosmos’un 2018’de bir anlaşma daha imzalaması ihtimaller arasında yer alsa da, Boeing ve SpaceX tarafından üretilen uzay araçlarının ortaya çıkışı bu ihtimali azaltıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER