Teknoloji

Rusya 2024’ten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilecek

rusya uluslararası uzay istasyonu

Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) çekilme kararı aldı. Ülkenin uzay ajansı Roscosmos’un başındaki isim olan Yuri Borisov, 2024’ten sonra ISS programından çıkacaklarını ve Mir uzay istasyonunun takipçisini inşa edeceklerini belirtti.

Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rusya ve Batı arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde böyle bir kararın alınması kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Bu süreçte ISS programının zarar görmemesi için Rusya ve ABD arasında bazı konularda uzlaşılsa da, Avrupa Birliği ve Rusya arasındaki gerilimi dindirmek pek mümkün olmamıştı.

Rusya Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki sorumluluklarını yerine en az 2,5 yıl boyunca daha yürütmeye devam edecek. Bu süreçte Rus kozmonotları istasyonda Amerikan, Avrupalı, Japon ve Kanadalı astronotlarla birlikte çalışmayı sürdürecek.

NASA ve Roscosmos bu süreçte Uluslararası Uzay İstasyonu’na personel taşıma konusunda da birlikte hareket edecek. NASA’nın astronotları Soyuz, Roscosmos’un kozmonotları ise SpaceX Crew Dragon ile istasyona seyahat edebilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER