Teknoloji

Rusya Twitter’dan kullanıcı verilerini ülke içinde saklamasını istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

rusya-twitter-121115

Rusya’nın sosyal medyayla mücadelesi devam ediyor. İlk olarak “sihirli mantar” adını taşıyan uyuşturucuya ilişkin bir paylaşım yüzünden Reddit’i engelleyen Rusya, daha sonrasında kenevirle ilgili bir makale yüzünden Wikipedia’ya erişimi durdurmuştu. Bunlarla yetinmeyen Rus hükümeti; emojiler ve “meme” adı verilen animasyonlar yüzünden Facebook’u tehdit etmiş ve Google’dan da Android politikasını gevşetmesini istemişti.

Gelen son haberlere göre, Rusya’nın hedefinde şimdi de Twitter var. Rus hükümetinin mikro blog servisinden kullanıcı verilerini ülke içindeki sunuculara taşımasını istediği söyleniyor.

Rus hükümetinin söz konusu isteği, Twitter’ın hizmet koşullarında gerçekleştirilen bir değişikliğin ardından talep ettiği belirtiliyor. Rusya’nın resmi medya denetleme kurumu Roskomnadzor’un şefi Aleksander Zarov, Twitter’ın hizmet sözleşmesini aylar önce değiştirdiğini ve bu yeni sözleşmede kullanıcılardan kimlik tespiti için üst veri istendiğini belirtti. Zarov, kendilerinin söz konusu üst verileri kişisel veri olarak algıladıklarını ve bu nedenle Twitter’dan böyle bir talepte bulunduklarını sözlerine ekledi.

Rusya’da geçtiğimiz yıl onaylanan bir yasa, 2015’in eylül ayından itibaren Rus vatandaşlarına ait verilerin Rusya sınırları içinde saklanmasını zorunlu kılmıştı. Bu karara uymayan sitelerin ceza ve engellemelerle karşı karşıya kalabileceği de belirtilmişti. Twitter’ın söz konusu talebe nasıl karşılık vereceği merakla bekleniyor. Bir diğer popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook, Rusya’nın çıkardığı yasaya uyacağını açıklasa da, henüz bu konuda harekete geçmiş değil.

İLGİLİ HABERLER