Teknoloji

Mahkeme Telegram’ın şifreleme anahtarlarını Rusya’ya teslim etmesini istedi

telegram sifrelemeRusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Telegram’dan kullanıcı verilerine erişim izni istemiş; Telegram da bu talebi geri çevirmişti. Konuyu Rusya Yüksek Mahkemesi’ne taşıyan Telegram, burada da aradığını bulamadı. Mahkeme kararına göre, Telegram şifreleme anahtarlarını FSB’ye teslim etmek zorunda kalabilir.

FSB, geçtiğimiz yıl talebinin geri çevrilmesinin ardından Telegram’a 14 bin dolar civarında bir ceza kesmişti. Yüksek Mahkeme hakimi Alla Nazarova, Telegram’ın itirazını reddetti. Bu karara da itiraz hakkı bulunan Telegram’ın yakın zamanda yeni bir itiraz sunması bekleniyor.

Eğer Telegram mahkeme kararına yine uymazsa, daha büyük bir cezayla ve en büyük pazarlarından biri olan Rusya’da erişim engellemesiyle karşılaşabilir. Ancak Telegram’ın avukatı, erişim engeli için ayrı bir mahkeme kararının ve ülkenin telekomünikasyon düzenleme kurulu Roskomnadzor’un harekete geçmesinin gerektiğini belirtti.

Rusya 2016’da terörle mücadele için bazı yasalar geçirmişti. Bu yasalar çerçevesinde yetkili kurumlara kullanıcılar arasındaki yazışmaların şifresini çözme yetkisi verilmişti. Telegram bu karara itiraz etse de, FSB şifreleme anahtarlarına erişimin kullanıcı gizliliğini ihlâl etmediğini savunmuştu.

Telegram şifreleme anahtarlarını yetkili kurumlara teslim etmenin ciddi bir sıkıntı olacağını savunmayı sürdürüyor. Şirketin avukatı Ramil Akhmetgaliev, FSB’nin açıklamasının “E-posta adresinin şifresi bende. Ancak e-postalarına bakmıyorum. Sadece kontrol etme ihtimaline sahibim.” demek olduğunu belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER