Teknoloji

Rusya ve ABD’nin uzaydaki işbirliği devam edecek

rusya soyuz

ABD, astronotlarını uzaya gönderirken Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak için çalışıyor. Ancak iki ülke arasındaki işbirliği başta öngörülenden daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Rusya uzay ajansı Roscosmos‘un şefi Dimitri Rogozin, kısa süre önce iki yeni Soyuz MS uzay kapsülünün üretimi için talimat verdiğini açıkladı. Üretilecek yeni Soyuz kapsüllerinden biri, NASA‘nın astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (ISS) taşımak için kullanılacak.

NASA direktörü Jim Bridenstine, kısa süre önce kaleme aldığı bir mektupla Amerikan şirketlerinin kapsülleriyle uzaya mürettebat taşınmasının biraz gecikebileceğini belirtmişti. ABD’nin 2020 ve 2021’de uzay için birkaç ekstra koltuğa ihtiyaç duyduğunu dile getiren Rogozin, yeni kapsüllerden birinin bu ihtiyacın karşılanmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Üretilecek diğer yeni Soyuz kapsülü ise 2021’de gerçekleştirilecek bir uzay turizmi yolculuğunda kullanılacak. Bu kapsülün diğer görevler için müsait kaynak işlevi görebileceği de ifade ediliyor.

Rusya Soyuz kapsülü duyurusunda ABD’ye dokundurmayı ihmal etmedi

Rusya, yeni Soyuz uzay kapsülü üretimi duyurusunu ABD’ye taş atmak için kullanmaktan da geri kalmadı. Rogozin, Amerikalıları kendi uzay taşımacılığı planlarının gerçekleşmeme ihtimali ve ekstra koltuk talebini zamanında yapmaları konusunda daha önce uyardıklarını belirtti. Roscosmos şefi, bir Soyuz kapsülünün üretiminin en az iki yıl sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Yine de, ABD açısından ortada sıkıntılı bir durum varmış gibi görünmüyor. NASA yetkilileri, her şeye rağmen, 2020’nin başlarında Crew Dragon ile bir yolculuk yapmayı hedefliyor. Ekstra üretim, ABD’nin tüm kalkışları kendi bünyesine toplama konusunda bir acelesi olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla iki ülkenin uzay işbirliği bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER