Teknoloji

Rusya: Soyuz kapsülündeki delik içeriden açılmış

rusya soyuz

Rusya‘nın Soyuz kapsülü geçtiğimiz hafta Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndan ayrılmış ve istasyonda görev yapan üç mürettebatı sağ salim Dünya’ya geri getirmişti. Soyuz kapsülüyle birlikte Rus kozmonotların bir uzay yürüyüşü sırasında buldukları ve kapsülden kesildiği belirtilen parçalar da Dünya’ya ulaştı. Rusya, parçaların gelişiyle birlikte konuyla ilgili soruşturmayı biraz daha derinleştirdi.

Söz konusu parçalar, Rus kozmontlar Sergey Prokopyev ve Oleg Kononenko tarafından 12 Aralık tarihinde gerçekleştirilen uzay yürüyüşü sırasında toplanmıştı. Kozmonotlardan biri parçaların Uluslararası Uzay İstasyonu’nun içinden Soyuz kapsülü üzerinde açılan deliğe ait olduğunu doğruladı. Konuyla ilgili olarak Rusya’da yetkili makamların resmi incelemeyi başlattığı belirtildi.

Rus yetkililerin aklına gelen ilk ihtimal sabotaj olsa da, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan mürettebat bu ihtimali kabul etmiyor. İstasyonda Amerikan ve Alman astronotlarla birlikte görev yapan kozmonot Prokopyev, bu iddiayı ilgili olarak “Mürettebatımız hakkında bu kadar kötü düşünmemelisiniz” sözleriyle yanıtladı.

Söz konusu delik, istasyonda yaşanan basınç kaybı sayesinde fark edilmişti. Deliğin yerini hızlı biçimde tespit eden mürettebat, çeşitli yapıştırıcılar kullanarak deliği kapatmayı başarmıştı. Delik, istasyonda kalmaya devam eden ve kapsülle Dünya’ya geri dönen mürettebat için herhangi bir tehlike teşkil etmemiş ve görevli mürettebat sorunsuz bir yolculuk gerçekleştirmişti.

Konuyla ilgili soruşturmada henüz nihai bir sonuca varılmış değil. Rusya deliğin yolculuk öncesinde kapsül yeryüzündeyken açılmış olmasının da ihtimaller dahilinde olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER