Teknoloji

Rusya YouTube’daki savaş videoları nedeniyle Google’a ceza kesecek

rusya youtube

Rusya, “illegal” olarak tanımladığı YouTube videolarını kaldırmayan Google’a ceza kesmeye hazırlanıyor. The Washington Post’un haberine göre; ülkenin iletişim alanındaki düzenleyici kurulu Roskomnadzor, Google’a kesilecek cezanın 8 milyon rubleyi (1,4 milyon TL) bulabileceğini belirtti. Buna ek olarak, bahsedilen suçun tekrarlanması durumunda Google’ın yıllık gelirinin yüzde 20’si kadar ceza ödemek zorunda kalabileceği de ifade edildi.

Roskomnadzor, YouTube’u yalan içeriklerin yayılmasını desteklemekle suçluyor. Ukrayna işgalini “özel askeri operasyon” olarak tanımlayan Rusya, YouTube’un Rus ordusunu itibarsızlaştırmaya çalıştığını öne sürdü. Roskomnadzor, YouTube’da Rus askerlere yönelik şiddet çağrılarını destekleyen radikal içeriklerin bulunduğunu da iddia ediyor.

Bahsedilen videoların hangileri olduğu bilinmiyor. Ancak bunun geçtiğimiz günlerde Roskomnadzor’un yaptığı bir şikayetle bağlantılı olması muhtemel görünüyor. Roskomnadzor, 18 Mart’ta YouTube’dan Rusya ve Belarus’taki demiryollarının yok edilmesini desteklediği iddia edilen reklamları kaldırmasını istemişti. Açıklamada YouTube yönetiminin terörist gibi davrandığı ve Rus vatandaşlarının hayatını tehlikeye attığı belirtilmişti.

YouTube, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından vakit kaybetmeden bazı yaptırımları hayata geçirmişti. Rusya’da devlete bağlı medya kuruluşlarının YouTube kanalları üzerinden gelir elde etmeleri engellenirken, bu kanallara erişim de sınırlandırılmıştı.

Bloomberg’in haberine göre, Ukrayna işgalini “özgürleştirme görevi” olarak tanımlayan iki videonun paylaşılmasının ardından Rus ordusunun YouTube’daki resmi hesabı askıya alınmıştı. YouTube, Rusya Savunma Bakanlığı ile bağlantılı başka bir YouTube kanalını da yasakladı.

İLGİLİ HABERLER